2014. június 13., péntek

3. Blogszülinap + Kijevi krémes



Ma újból rádöbbentem arra, hogy milyen gyorsan is telnek a napok, hisz ma 3 éve tettem közzé az első blogbejegyzésemet. :) Ebből az alkalommal is szeretném megköszönni a hűséges olvasóimnak, bloggertársaimnak, a feliratkozott követőknek, hogy ha nem is nap mint nap, de lehetőségeik szerint látogatói a blogomnak. Ha Ti nem lennétek, ha nem kapnék pozitív visszajelzéseket, akkor biztosan csökkenne a lelkesedésem, talán már nem is írnám a blogot.

Nagyon köszönöm mindenkinek! :) 

Születésnapi torta helyett ezt a finom diós krémes sütit hoztam ma és kínálok meg vele virtuálisan mindenkit. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 40 dkg liszt
- 1 cs sütőpor
- 15 dkg porcukor
- 20 dkg vaj
- 4 tojássárga
- 2 ek tejföl

Hozzávalók a habhoz:

- 4 tojásfehérje
- csipet só
- 15 dkg porcukor
- 25 dkg darált dió

Hozzávalók a krémhez:

- 0,5 l tej
- 2 cs. vaníliapuding
- 25 dkg porcukor
- 25 dkg vaj

Elkészítés:

Először a krémhez való pudingot készítjük el, hogy amíg a lapok megsülnek és kihűlnek, a pudingnak is legyen ideje jól kihűlni.
A pudingport elvegyítjük 10 dkg porcukorral és a tejjel csomómentesre keverjük. Kis lángon sűrűre főzzük és félretesszük hűlni.
Közben többször megkeverjük, hogy ne bőrösödjön a teteje.

A sütőporral elkevert lisztet és a porcukrot dolgozófelületre szórjuk. A szoba hőmérsékletű vajat elmorzsoljuk benne, majd a tojássárgákat is belekeverjük és annyi tejfölet adunk hozzá, hogy egy puha, jól nyújtható tésztát kapjunk.
3 egyforma részre osztjuk, és félretesszük amíg a diós habot elkészítjük.

A diós habhoz a tojásfehérjéket csipetnyi sóval közepesen kemény habbá verjünk, majd kanalanként adagolva hozzá a cukrot, addig verjük amíg elfogy a cukor és egy kemény habot nem kapunk. Végül óvatosan beleforgatjuk a darált diót is.

Egy sütőpapírra helyezzük az egyik tésztadarabot és kb. 24x32 cm-es téglalapot nyújtunk belőle, majd a sütőpapírral együtt átemeljük egy sütőlapra vagy egy nagyobb tepsi hátára. Tetejére simítjuk a diós hab 1/3-át, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 15 perc alatt készre sütjük. Figyeljük, mert hamar megvan és könnyen megéghetnek a lapok. Ha a szélei kezdenek pirulni, akkor már kivehetjük a sütőből.

A másik két tésztadarabbal is a fentiek szerint járunk el.

Ha a pudingunk jól kihűlt, akkor befejezzük a krém készítését, amihez a vajat a 15 dkg porcukorral habosra keverjük. Kanalanként hozzáadjuk a hideg pudingot és sima, egynemű krémet keverünk belőle.

A kihűlt lapokról óvatosan lehúzzuk a sütőpapírt (vigyázzunk, mert könnyen törik), majd összeállítjuk a süteményt.

Egy tésztalapot tálcára helyezzünk, úgy hogy a diós hab kerüljön felül majd rákenjük a pudingos krém felét. Ráhelyezzük a második lapot, ugyancsak a habos résszel felül, majd rákenjük a megmaradt krémet és befedjük a harmadik lappal.
Hűtőbe tesszük egy éjszakára és másnap tetszés szerint szeleteljük.

7 megjegyzés:

  1. Boldog Blogszülinapot Kívánok és még sok - sok finom receptet! :)
    A süti nagyon guszta és örömmel elfogadok egy szeletet .

    VálaszTörlés
  2. Boldog Blogszülinapot, s még sok - sok finom sütit:) Ebből is kérnék egy szelettel :)

    VálaszTörlés
  3. Jaj, de szeretem ezt a süteményt!
    Boldog blogszülinapot kívánok utólag is! Hozzál még nagyon sok finomságot nekünk... :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szép, finom süteménnyel kínálsz bennünket (nálam is várólistás)!
    Még sok blogszülinapot, és további sikeres blogolást kívánok! :)

    VálaszTörlés
  5. Sikeres további blogolást, egyik kedvenc sütimmel ünneplünk :)

    VálaszTörlés
  6. nagyon jol nez ki , biztos finom is es az is biztos hogy elkeszitem koszi a receptet

    VálaszTörlés