2014. június 10., kedd

Eperlekvár


Ez egy igen gyors változat az eperlekvár készítésének, tisztítással és főzéssel együtt talán még 1 órában sem telt, és a végeredmény 4 üveg finom eperlekvár lett. :)

Hozzávalók:

- 1,2 kg eper
- 25 dkg cukor (lehet több vagy kevesebb, attól függően, hogy az eper mennyire édes)
- 1 ek citromlé
- 1 csomag Dr.Oetker Dzsemfix Szuper 3:1

Elkészítés:


Az epreket alaposan megtisztítjuk, kicsumázzuk.

A kisebb eperszemeket félbe, a nagyobbakat pedig negyedbe vágjuk, és beletesszük egy nagyobb lábasba. Kis lángon feltesszük főni és párszor belekavarva, megvárjuk míg levet ereszt.
Ezután hozzáadjuk a cukrot és a citromlevet és összefőzzük. A keletkező habot szűrőkanállal leszedjük.

Ha felfőtt, beleszórjuk a dzsemfixet, majd 5 percig hagyjuk forrni.

Még forrón, előre kimosott és kifertőtlenített üvegekbe töltjük.
Először csak keveset tegyünk az üvegekbe a forró lekvárból, majd a töltés során többször rázogassuk meg az üveget, hogy minél kevesebb légbuborék maradjon benne.
Celofánkockákat vágunk, megnedvesítjük és ráfeszítjük az üveg szájára, majd befőttesgumival rögzítjük. Így is hagyhatjuk, vagy egy csavaros tetővel befődjük. Ezután az üvegeket tegyük száraz dunsztba, és hagyjuk magától kihűlni.

2 megjegyzés:

  1. Guszta lett! Mi is ezzel a fajta dzsemfix-szel szoktunk lekvárt készíteni :)

    VálaszTörlés