2019. november 21., csütörtök

Diós-almás püspökkenyér



Gyakran előfordul, hogy útban hazafele a férjem kérdi, hogy nem készítek-e gyorsan valami finomat a másnap reggeli kakaó mellé. Ilyenkor tényleg csak valami gyorsan elkészíthető muffin vagy püspökkenyér jöhet szóba, mert azért valljuk be, hogy egy hosszú munkanap után, jobban esik egy pihenéssel eltöltött este, mint a konyhába való ténykedés. Ez a diós-almás püspökkenyér pont ilyen alkalmakra való, amikor gyorsan szeretnénk finomat készíteni.

Hozzávalók:

- 15 dkg zabpehelyliszt
- 5 dkg hajdinaliszt
- 5 dkg teljes kiőrlésű búza liszt
- 2 tk sütőpor
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 tk mézeskalács fűszerkeverék
- 1 csipet só
- 5 dkg apróra vágott dió
- 12 dkg eritrit
- 3 tojás
- 10 dkg vaj
- 3 alma (24 dkg tisztán mérve)
- kb. 3-4 ek víz

Elkészítés:

Egy keverőtálba mérjük a liszteket, rászórjuk a sütőport, a fűszereket, az apróra vágott dió 3/4-ét és a sót, majd elvegyítjük.

Az almát megmossuk, meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük.

A tojásokat az eritrittel habosra keverjük, amíg megnő a térfogata és kivilágosodik. Több részletbe hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza. Alacsonyabb fokozatra állítjuk a mixert, majd a lereszelt almát is hozzákeverjük.
Egy spatulával, 2-3 részletbe, óvatosan hozzáforgatjuk a lisztes keveréket. Nekem túl sűrűnek tűnt a massza, ezért adtam hozzá még 3 ek vizet, majd egyneművé kevertem.

Sütőpapírral bélelt formába simítjuk, majd rászórjuk a megmaradt diót, egy kicsit belenyomkodjuk, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40-45 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.Végezzünk tűpróbát!

A sütőből kivéve, a túllógó sütőpapír segítségével kiemeljük a formából a püspökkenyeret, majd rácson kihűtjük.

1 megjegyzés: