2019. december 11., szerda

Tökkalács teljes kiőrlésű lisztből




Nagyon egyszerű, mégis dekoratív ez a tökkalács, aminek a formázását Juditkánál láttam. Mivel még mindig tököt tökkel eszünk, most egy egészségesebb kalácsot készítettem, aminek a tésztájába került a pürésített sült sütőtök. Nagyon finom, aromás és foszlós kalács, a fűszereknek köszönhetően pedig igazi ünnepi ízvilágú lett. :)

Hozzávalók:

- kb. 1 dl langyos tej
- 1 tojássárga
- 1,5 ek akác méz vagy ízlés szerint
- 1 csipet só
- 20 dkg sült tökpüré
- 30 dkg teljes kiőrlésű búza liszt
- 5 dkg búza sikér
- 1 tk őrölt fahéj
- 1/2 tk mézeskalács fűszerkeverék
- 5 g instant élesztő
- 3 dkg vaj

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Megj: A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől és a sült sütőtök víztartalmától. Ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb tej szükséges hozzá.

Elkészítés:

0,5 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk, majd hozzáadjuk a tojássárgát, a mézet és tök pürét, rászórjuk a sót, a lisztet és búzasikért, valamint az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt 0,5 dl tejből (esetleg többet is, ha szükséges).
Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy lágyabb, de könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd a tésztából cipót formálunk és vékonyan kiolajozott kelesztőtálba tesszük. Tetejét is lekenjük vékonyan olajjal, letakarjuk és duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát enyhén olajozott munkafelületre borítjuk, majd 12 egyforma részre osztjuk és kis cipókat formálunk.

Mindegyik cipót, egyenként kb. 10 cm-es körré nyújtjuk, akár a tenyerünkkel kilapítjuk.

Sütőpapírral kibélelt, 23 cm-es átmérőjű kapcsos tortaformába, cserépszerűen körbe helyezzük a tésztakorongokat.


Letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 25 percet pihentetjük.

Ezután tetejét lekenjük a vízzel higított tojássárgával és előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

A sütőből kivéve, a túllógó sütőpapír segítségével kiemeljük a kalácsot a formából és rácson kihűtjük.

4 megjegyzés:

  1. Hát ez micsoda ötlet! Nagyszerű!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is nagyon megtetszett. Egyszerűségében nagyszerű. :)

      Törlés
  2. Nagyon jól néz ki! Ötletes ez a formázás, nagyon tetszik! Először azt hittem, hogy ilyen mintázatú kuglófsütőd van 😊. Fincsi lehetett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Finom volt, igen. :)
      Látom, többen vagyunk akinek tetszik ez a formázás. Az ember nem is gondolná, hogy egy kis kreativitással milyen nagyszerű dolgokat lehet alkotni. :)

      Törlés