2023. május 10., szerda

Csokoládés babka teljes kiőrlésű lisztből


Csak formailag hasonlít ez a csokoládés kalács a babkára, ugyanis ennek a tésztáját nem kell hűtőben pihentetni, és a végén elmarad a cukorsziruppal való locsolgatás is. Mi nem rajongunk a túl édes dolgok iránt, így nem is volt kérdés, hogy nem kerül szirup a kalácsra, viszont nagyon szeretem ezt a fonási technikát, ezért sok kalács kapja ezt a formát. Szeretem, mert egyszerű a formázása, elrontani lehetetlen, tetszik, ahogy kicsit rusztikus a kalács külleme, mégis látványos, ahogy a töltelék és tésztacsíkok rétegződnek, kellemesen ropog a teteje, egyszóval tökéletes így a kalács. 
Ami ezt a csokoládés kalácsot illeti, rögtön a család kedvence lett. Finom illatos, jó csokis, puha a tésztája, egyszóval ellenállhatatlan, mégha teljes kiőrlésű lisztből is készül. Csak ajánlani tudom, bátran próbáljátok ki! :)

Hozzávalók a tésztához, 2 kalácshoz:

- 1 egész tojás
- 1 tojássárga
- kb. 3,9 dl tej
- 2,5 ek méz 
- 1 bő csipet só
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 50 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 10 dkg búzasikér
- 9 g szárított élesztő
- 6 dkg vaj

Megj: A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától is. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb folyadék szükséges hozzá. Azt javaslom, hogy kezdetben csupán 3,6 dl tejet adjunk hozzá, majd szükség esetén apránként hozzáadunk még a megmaradt tejből.

Hozzávalók a töltelékhez, 2 kalácshoz:

- 10 dkg étcsokoládé
- 6 dkg tejcsokoládé
- 10 dkg vaj
- 1 csipet só
- édesítő ízlés szerint (én nem használtam)

Tetejét lekekenni: - 1 tojássárga + 1 tk tej

Elkészítés:

3,6 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk, majd hozzáadjuk az egész tojást, a tojássárgás, a sót, a mézet és a reszelt citromhéjat. Erre rászórjuk a kimért lisztet, a búzasikért, és az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt tejből (esetleg többet is, ha szükséges). Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy rugalmas, közepesen kemény tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.

A töltelékhez a két féle csokoládét a vajjal együtt vízgőz fölött felolvasztjuk, hozzáadjuk a sót, és szükség esetén az édesítőt, és sima, egynemű masszává keverjük. Félretesszük, és szobahőre hűtjük.

A megkelt tésztát két egyforma részre osztjuk. Az egyik tésztadarabból kisebb cipót formázunk, majd felhasználásig letakarjuk egy tiszta konyharuhával.

A másik tésztadarabot enyhén lisztezett felületre borítjuk, majd kb. 30 x 40 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk és megkenjük a töltelék felével. Feltekerjük mint a bejglit, majd a kapott rudat hosszanti irányba félbevágjuk úgy, hogy az egyik vége egybe maradjon. A vágott rétegeket kifele fordítva összefonjuk a szárakat. 
Sütőpapírral bélelt kalácsformába helyezzük, letakarjuk, és kb. fél órát pihentetjük.

A formázás folyamatát szemléltettem a blogon szereplő kifordított mákos kalácsnál. A fázisfotókat megnézheted ide kattintva.

Hasonlóan járunk el a másik tésztadarabbal is.

Pihentetés után a kalácsok tetejét lekenjük a tejjel higított tojássárgával, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

A sütőből kivéve, pár percet a formába hagyjuk hűlni, majd a túllógó sütőpapír segítségével kiemeljük a formából a kalácsot, és rácson kihűtjük.

1 megjegyzés:

  1. Igazán látványos lett! Én is nemrég próbálkoztam vele, neked sokkal szebb lett. <3

    VálaszTörlés