2023. február 10., péntek

Gesztenyés csiga teljes kiőrlésű lisztből


Az elmúlt időszakban mintha újra felfedeztük volna a gesztenyét, minden hétvégén valami gesztenyés finomság készült. Pár hete ez a finom gesztenyés csiga készült, ami különösen jól esett ebben a hidegben, egy bögre forró kakaóval. Mint minden péksütemény, ez a csiga is kitűnő reggeli lehet, akár tízóraira vagy uzsonnára is jó választás. Frissen, langymelegen a legfinomabb, de ha másnapra is maradna, akkor is teljesen élvezhető, nagyon finom. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 1 tojás
- 1 csipet só
- 1 ek méz
- kb. 3 dl tej
- 1/2 kezeletlen citrom héja
- 44 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 6 dkg búzasikér
- 1 cs szárított élesztő
- 5 dkg vaj

Megj: A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától is. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb folyadék szükséges hozzá. Azt javaslom, hogy kezdetben csupán 2,7 dl tejet adjunk hozzá, majd szükség esetén apránként hozzáadunk még a megmaradt tejből.

Hozzávalóka töltelékhez:

- 25 dkg cukrozatlan gesztenyemassza
- 2 tk cukrozatlan kakaó
- 1 tk méz vagy ízlés szerint
- 2 ml rum aroma
- kb. 0,3 dl tej

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Elkészítés:

2,7 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk, majd hozzáadjuk az egész tojást, a sót, a mézet és a reszelt citromhéjat. Erre rászórjuk a kimért lisztet, a búzasikért, és az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt tejből (esetleg többet is, ha szükséges). Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy rugalmas, közepesen kemény tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.

A töltelékhez összekeverjük a gesztenyemasszát a rum aromával, a kakaóval, és ízlés szerint mézzel, majd annyi tejet adunk hozzá, amíg elérjük a kívánt állagot. 

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, majd kb. 40 x 45 cm-es téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen rákenjük a tölteléket, és kb 2-3 cm széles csíkokra vágjuk, majd a kapott csíkokat feltekerjük csiga alakban.

Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk a csigákat, letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 25 percet pihentetjük.

Ezután lekenjük a vízzel higított tojásságával, és előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

1 megjegyzés: