2024. szeptember 18., szerda

Reszelt körtés-mézes sütemény


Vége a nyárnak és itt vannak azok a hűvösebb hónapok, amikor az őszi gyümölcsökből készülnek a piték, sütemények, valamint az illatos és szívet melengető fűszerek idejét is jelentik. A rendszeresen használt alma mellett, a körte is nagyon jó alapanyag tud lenni. Habár nálunk elég ritkán kerül süteménybe a körte, inkább frissen fogyasztjuk, most mégis úgy gondoltam, hogy készítek egy rendkívül egyszerű, de nagyon finom körtés desszertet. Omlós, vékony tésztába egy lágy körtés-vaníliás töltelék, és ropogós réteg a tetején, ami nálunk pillanatok alatt fogyott el az utolsó morzsáig. Nagyon finom volt ez a mézédes körtéből készült reszelt körtés-mézes sütemény. 
Nektek is csak ajánlani tudom, hogy használjátok ki amíg tart a körte szezon, és készítsétek el ti is ezt finom süteményt.

Hozzávalók a tésztához:

- 23 dkg finomliszt
- 2 dkg zabpehelyliszt
- 1 csipet só
- 1 tk őrölt fahéj
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1/2 csomag sütőpor
- 10 dkg hideg vaj
- 2 ek méz
- 1 tojás

Hozzávalók a töltelékhez:

- 42 dkg tisztán mért körte
- 1/2 frissen facsart citrom leve
- 1-2 ek méz vagy ízlés szerint
- 2 dkg főzhető vanilíapuding

+ egy marék durvára vágott dió

Elkészítés:

Elsőként a tölteléket készítjük el, akár előző nap is, hogy legyen ideje teljesen kihűlni.
A körtéket megmossuk, szárazra töröljük majd meghámozzuk. Nagy lyukú reszelőn lereszeljük és meglocsoljuk a citrom lével. Hozzáadjuk a mézet, és lassú tűznél megdinszteljük, majd rászórjuk a vaníliás pudingport, és addig kevergetjük, amíg besűrűsödik.
Ezután levesszük a tűzről és teljesen kihűtjük.

A tésztához a kétféle lisztet, a sót, az őrölt fahéjat és a citromhéjat egy nagyobb tálba szórjuk, majd gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a vajjal. Rászórjuk a sütőport, és egy kicsit elvegyítjük. Közepében kis fészket alakítunk ki a tojásnak és a méznek, majd egy egynemű tésztává gyúrjuk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)

Két egyforma részre osztjuk a tésztát, majd folpackba csomagoljuk mindkettőt. Az egyiket hűtőbe pihentetjük kb. 45 percet, a másikat pedig fagyasztóba tesszük. 

Ezután a hűtőből kivett tésztát enyhén lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk. Arra figyeljünk, hogy a kör pár centivel nagyobb legyen mint a tortaforma. Ráterítjük egy sütőpapírral kibélelt 23 cm-es kapcsos tortaformára, majd szépen belehelyezzük a tésztát, úgy hogy hagyjunk neki legalább egy 3 cm-es peremet, amit alaposan a sütőforma oldalára nyomkodunk.

Ráöntjük a pudingos-körtés tölteléket, és tetejét elsimítjuk.

A fagyasztóból kivett tésztának a felét nagy lyukú reszelőn ráreszeljük az körtés töltelékre. Erre rászórjuk a durvára vágott diót, majd a maradék tésztát is ráreszeljük.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük (amíg a teteje aranybarna lesz).
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)

A sütőből kivéve 10 percet pihentetjük, majd levesszük a tortaforma karimáját és hagyjuk teljesen kihűlni. Tetejét enyhén megszórjuk porcukorral és szeleteljük.