2011. október 3., hétfő

Virslis copfok


És eljött az én időm is. :) Már elég rég készültem az elkészítésére, csak mivel nem szoktunk gyakran virslit venni, nem volt rá alkalmam. Most pont kapóra jött, mert megmaradt egy pár szál virsli ami nem lett volna elég senkinek, így gyorsan hozzá is láttam a copfok elkészítéséhez.

Csak dícsérni tudom, nagyon finom lett. A férjem már megrengelte a második adagot. :)

A recept Trinitytől van.

Hozzávalók:


- 45 dkg finom liszt
- 2,4 dl tej
- 0,80 dl olaj
- 1 egész tojás
- 1 tk só
- 1 ek cukor
- 2,5 dkg élesztő
- 4 db virsli

Lekenéshez:

- 1 tojás
- 1 ek tej

Elkészítés:


100 ml langyos tejben elkavarunk 1 csapott ek cukrot és lisztet, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük 15 percig.
A sóval elkavart lisztet egy dagasztó tálba vagy egyenesen a dolgozó felületre szórjuk. Közepében kis lyukat csinálunk és beleütjük a tojást, majd elkavarjuk a körülütte levő liszttel, meghagyva az üreget. Hozzáöntjük a megmaradt tejet és olajat, jól elkavarjuk majd a felfutott élesztőt is hozzá adjuk és rugalmas tésztát dagasztunk.

Cipót formálunk belőle, konyharuhával letakarjuk és 1 órán át meleg helyen kelesztjük.

Amikor megkelt lisztezett felületen átgyúrjuk, 6 egyenlő részre osztjuk majd cipókat formázunk belőlük és újabb 10 perc pihentetés következik.

Ezután minden cipót harmadolunk, és kb. 20 cm-es rudakat sodrunk a tészta darabokból. 3 rudat összefogunk, majd összefonjuk úgy hogy minden fonatban egy vékonyra vágott virsli karika kerüljön.


(Jobb minőségű fázisfotokért kattints ide .)

Kivajazott tepsibe helyezzük a kis fonatokat, letakarjuk és újabb 20 percig kelesztjük.
Ezután lekenjük a tejjel elkevert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük.










                   Melegen, különböző mártásokkal fogyasztjuk.

9 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták lettek! Már régóta szemezek én is ezzel a fincsi péksütivel, ami nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszták lettek:) Én is készülök már egy ideje az elkészítésére, mert uzsi csomagba is nagyszerű lenne.:)

    VálaszTörlés
  3. @Éva, szerintem többet ne szemezz velük hanem készítsd el, nem fogod megbánni, nagyon finom!

    @Petra, köszi!:)

    @Trollanyu, köszi! Biztos vagyok benne, hogy a gyerekek nagyon fogják szeretni! :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta lett a Tiéd is:)) Nem is csodálom, hogy már a repeta is meg van belőle rendelve ;))

    VálaszTörlés
  5. Nagy slágere ez acopf, nagyon szép lett a tied is.

    VálaszTörlés
  6. Nagyon guszták lettek Neked is! Nálunk is nagy sikere volt! :)))

    VálaszTörlés
  7. Az én férjem is megrendeltem már...a 3. adagot:) Valóban, jó a tésztája ennek a copfnak.

    VálaszTörlés