2014. október 9., csütörtök

Mézes bucik



Reggelire készültek ezek a mézes bucik, még frissen, vajjal és házi baracklekvárral megkenve fenséges volt. :) Könnyű elkészíteni, a formázása is nagyon egyszerű, így még aki kevésbé jártas a kelt tészta készítésében, annak is biztosan sikerül. :)

Hozzávalók 10 darabhoz:

- 60 dkg liszt
- 2 ek cukor
- 2 ek méz
- 3 dkg friss élesztő
- 1 dl tejföl
- kb. 2,3 dl tej
- 5 dkg vaj

Lekenni:

- 1 tojássárga
- 2 tk tej

Szórni tetejére:- kb. 1-2 ek egész mákszem

Elkészíteni:

A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó programot.
Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd hagyjuk, hogy duplájára keljen a tészta.

Ha megkelt a tésztánk, olajos felületre borítjuk (kb. 1 mk olajat elkentem a dolgozófelületre) és olajos kézzel óvatosan átgyúrjuk.

10 egyforma részre osztjuk, majd egyenként kis gombócokká gömbölyítjük.

10 perc pihentetés után a gombóckákat az ujjainkkal egyenként téglalappá lapítjuk (kb. 12x15 cm). Szorosan feltekerjük, majd sütőpapíros tepsire rakosgatjuk.

30 percet pihentetjük, tetejüket lekenjük a tejjel hígított tojássárgával és megszórjuk egy kevés mákkal.

Előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

1 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! Ma sütöttem hamburger-zsemlét és akkor tessék jössz ezzel a vonzó bucikkal ! Na majd legközelebb ez is sorra kerül!

    VálaszTörlés