2015. február 23., hétfő

Tepertős kifli




Azt hiszem már többször említettem, hogy szeretjük a tepertőt mindenféle formában, de különösen pogácsában. Most is hajtogatott pogácsának indult, de közbejött valami és nem lett volna időm még a hajtogatásra is, így gondoltam hogy gyorsabban menjen, hát legyenek kiflicskék. :) Nem volt panasz a forma miatt, így is elfogyott az utolsó darabig ..... talán még túl hamar is. ;)

Hozzávalók a tésztához:

- 50 dkg liszt
- kb. 1,5-2 tk só
- 1 tk cukor
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 egész tojás + 1 tojássárga
- 2 dl tejföl
- 0,5 dl tej
- 5 dkg vaj

Hozzávalók a töltelékhez:

- 25 dkg darált tepertő
- őrölt bors

Lekenni: - 1 enyhén felvert tojásfehérje

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó programot. Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép. Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd hagyjuk, hogy duplájára keljen a tészta.

Ha nincs kenyérsütőgépünk, akkor a langyos tejben elkavarjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük kb. 15 percig. Akkor lehet használni, amikor a tetején megjelenik a barnás hab és már jól megnőtt.
A lisztet a sóval egy dagasztó tálba, vagy egyenesen a dolgozó felületre szórjuk. Közepében kis lyukat csinálunk és beleütjük az egész tojást és a tojássárgát, majd elkavarjuk a körülötte levő liszttel, meghagyva az üreget. Hozzáöntjük a felfutott élesztőt és a tejföllel együtt elkezdjük dagasztani. Ha a tésztánk összeállt és elválik az edény falától, akkor több részletbe hozzáadjuk a vajat is és rugalmas tésztát gyúrunk.
Cipót formálunk belőle, konyharuhával letakarjuk és 35-40 percen át meleg helyen duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát óvatosan átgyúrjuk, majd 4 egyenlő részre osztjuk. Gombócokat formálunk és letakarva 10 percig pihentetjük.

Ezután a tésztagombócokat egyenként, enyhén olajozott munkafelületen kb. fél centi vastagságú körlappá nyújtjuk. Megkenjük darált tepertővel és megszórjuk egy kis őrölt borssal, ízlés szerint. Ha kisebb kifliket szeretnénk, akkor 16 cikkre vágjuk a körlapot, ha pedig nagyobb kifliket akkor csak 4 vagy 8 részre. A cikkeket széles felüktől feltekerjük kifli alakúra, majd sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk és újabb 15-20 percig pihentetjük.

Tetejüket lekenjük az enyhén felvert tojásfehérjével, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.

3 megjegyzés:

  1. De jó ötlet! Nem mintha unnánk a tepertős pogácsát, de legközelebb kiflit sütök helyette!
    Nagyon csini kiflik lettek!

    VálaszTörlés
  2. Dobsz át nekem reggelire egyet ebből a szépségből? ;-)

    VálaszTörlés
  3. Nem csodálom, hogy elfogyott! Én is szívesen sorba álltam volna érte!! :)

    VálaszTörlés