Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 6 dkg cukor
- 2 cs. vaníliás cukor
- 1 csipetnyi só
- 1/2 citrom reszelt héja
- 2 tojás
- 2 dl tej
- 8 dkg vaj
Hozzávalók a töltelékhez:
- 18 dkg darált mák
- 1 cs. vaníliás cukor
- kb. 8 dkg cukor, vagy ízlés szerint
- kb. 1 dl tej
Lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó programot. Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép. Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd hagyjuk, hogy duplájára keljen a tészta.
Ha nincs kenyérsütőgépünk, akkor 1 dl langyos tejben elkavarunk 1 teáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük 15 percig. Akkor lehet használni, amikor a tetején megjelenik a barnás hab és már jól megnőtt.
A lisztet a sóval és cukorral egy dagasztó tálba vagy egyenesen a dolgozó felületre szórjuk. Közepében kis lyukat csinálunk és beleütjük a tojásokat, majd elkavarjuk a körülötte levő liszttel, meghagyva az üreget. Hozzáöntjük a megmaradt tejet, majd a felfutott élesztőt is és rugalmas tésztát dagasztunk.
Cipót formálunk belőle, konyharuhával letakarjuk és 35-40 percen át meleg helyen duplájára kelesztjük.
A töltelékhez a mákot összekeverjük a cukrokkal és annyi forró tejjel, hogy kenhető állagú krémet kapjunk. Ha túl sűrűnek véljük a tölteléket, akkor adjunk hozzá még egy kevés tejet, ha pedig túl híg akkor adjunk hozzá még mákot.
Amikor megkelt a tészta, enyhén olajozott felületen átgyúrjuk és 2 egyforma részre osztjuk. Kb. 0,5 cm vastagságú négyzetté nyújtjuk és 10x10 cm-es négyzetekre vágjuk.
A tésztalapocskák közepére 1-1 jó evőkanálnyit halmozunk a mákos töltelékből, majd a négyzet szemközti csücskeit egymásra hajtjuk és kissé összenyomjuk.
Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk a batyukat, 15 percig pihentetjük majd megkenjük a vízzel hígított tojássárgával és előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Amikor kihűlt, porcukorral megszórva fogyasztjuk.
Hmmmmmmmmmmmmmmmm, de gyönyörűséges!!!
VálaszTörlés:) Köszönöm!
TörlésJaj, de fincsi lehet ez a batyu! :) Kaphatok egyet? Imádnivaló :)
VálaszTörlés:) Csak nyugodtan. :)
TörlésMegakadt rajta a szemem, annyira megkívántam! :o)
VálaszTörlés:)
TörlésTegnap megsütöttem!.... Egyetlen egy hibája van... A recept végén nincs leírva, hogy dupla adagot készíts! ;) Mennyei! Köszönöm a receptet!
VálaszTörlésKedves Éva, örülök hogy Te is elkészítetted és hogy nagy sikere volt! :) Igen, tudom, nagy hibájuk ezeknek a finomságos kelt tésztáknak, hogy nem tudunk eleget készíteni belőlük. ;)
TörlésKöszönöm a visszajelzést! :)