Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- 1 cs. vanília cukor
- 1 csipetnyi só
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2 dl tej
- 1 tojás + 1 tojássárga
- 5 dkg vaj
Hozzávalók a töltelékhez:
- 2 kisebb alma
- 1 ek frissen facsart citromlé
- 2 cs. vaníliás cukor
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 tk étkezési keményítő
+ Tetejét lekenni: 1 tojássárga + 2 tk víz
+ 1-2 ek apróra vágott dió
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó programot. Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép. Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd hagyjuk, hogy duplájára keljen a tészta.
Ha nincs kenyérsütőgépünk, akkor 1 dl langyos tejben elkavarunk 1 teáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük 15 percig. Akkor lehet használni, amikor a tetején megjelenik a barnás hab és már jól megnőtt.
A lisztet a sóval és cukorral egy dagasztó tálba, vagy egyenesen a dolgozó felületre szórjuk. Közepében kis lyukat csinálunk és beleütjük az egész tojást és a tojássárgát, majd elkavarjuk a körülötte levő liszttel, meghagyva az üreget. Hozzáöntjük a megmaradt tejet, majd a felfutott élesztőt is és elkezdjük dagasztani. Ha a tésztánk összeállt és elválik az edény falától, akkor több részletbe hozzáadjuk a vajat is és rugalmas tésztát gyúrunk.
Cipót formálunk belőle, konyharuhával letakarjuk és 35-40 percen át meleg helyen duplájára kelesztjük.
Addig elkészítjük a tölteléket, amihez az almát megmossuk, meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Rácsorgatjuk a citromlevet és elkeverjük a vaníliás cukorral, majd lassú tűznél pár perc alatt megdinszteljük. Rászórjuk az étkezési keményítőt és addig kevergetjük amíg besűrűsödik. Ez csupán 1, max. 2 perc. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a fahéjat és kihűtjük.
A megkelt tésztát óvatosan átgyúrjuk, majd 3 egyenlő részre osztjuk. Gombócokat formálunk és letakarva 10 percig pihentetjük.
Ezután a tésztagombócokat egyenként kb. fél centis körlappá nyújtunk, ezt pedig 8 körcikkre vágjuk. Mindegyik cikk szélesebb felére kb. 1 teáskanálnyi almás tölteléket halmozunk, feltekerjük és kifli alakúra formáljuk.
A megformázott kifliket sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk és újabb 15-20 percig pihentetjük. Lekenjük a vízzel hígított tojássárgával és megszórjuk az apróra vágott dióval.
Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Ez aztán nagyon jól hangzik és szép is! Viszem is a receptet! :)
VálaszTörlés