2019. június 21., péntek

Aszalt fügés energiagolyó



A nyár beálltával egyre többször készül sütés nélküli édesség, háttérbe szorulnak az olyan finomságok, melyeknek az elkészítéséhez a sütőt be kellene kapcsolni. Ez az aszalt fügés energiagolyó is egy jó alternatíva lehet édesség utáni vágyunk csökkentésére, de kitűnő választás lehet tízórainak vagy uzsonnának is. Ha birtokunkba van egy jobb minőségű késes aprítógép, amiben a hozzávalókat pépesíthetjük, akkor csak a golyók formázásával kell foglalkoznunk.
A megformázott golyócskákat én most kókuszreszelékbe hempergettem, de tetszés szerint darált dióba, mogyoróba, pisztáciába, szezámmagba, kakaóporba is forgathatjuk. Ha nincs kedvünk golyókat formázgatni, akkor a kész masszát egy kisebb formába nyomogatjuk, majd dermedés után a kívánt formára (kockára, szeletekre) vágva kínáljuk.

Hozzávalók:

- 5 dkg zabpehely
- 3 dkg dió
- 3 dkg szezámmag
- 18 dkg aszalt füge
- 5 dkg aszalt szilva
- 1 dl forró víz
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 4 dkg étcsokoládé

Hempergetni: - kb. 2,5 - 3 dkg kókuszreszelék

Elkészítés:

A zabpelyhet, a diót és szezámmagot száraz serpenyőben enyhén megpirítjuk. (Ez a folyamat el is hagyható, de így sokkal intenzívebbek az ízek.) Kihűtjük, majd késes aprítóban vagy kávédarálóban ledaráljuk.
Egy nagyobb keverőtálba szórjuk.

Az aszalt fügét és szilvát kisebb darabokra vágjuk, felöntjük a forró vízzel, és félre tesszük pár percre, majd villával pépesitjük.

A csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, majd a zabpelyhes keverékre öntjük. Hozzáadjuk a citromhéjat és a pépesített aszalványokat, majd alaposan összekeverjük, míg egy egynemű masszát kapunk.

Ha van késes aprítógépünk, akkor minden hozzávalót a táljába mérünk, és alaposan összemixeljük, míg egy egynemű masszát kapunk.

Folpack-kal letakarjuk, és hűtőbe tesszük 1 órát, vagy ameddig már formázható állagú lesz.

(Szükség esetén, a massza állagán javíthatunk egy kevés zabpehelyliszttel/darált dióval/darált szezámmaggal vagy vizzel.)

A megdermedt masszából dió nagyságú golyókat formálunk és egyenként megforgatjuk kókuszreszelékbe.

Jól záródó dobozba rakosgatjuk és fogyasztásig hűtőben tároljuk.

Ebből az adagból 21 darab 20 grammos aszalt fügés energiagolyó lett.

1 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet, és nagy előnye, hogy nem kell bekapcsolni a sütőt :-)

    VálaszTörlés