2016. július 22., péntek

Diómorzsás - sárgabarackos pite


Eléggé lehűlt az idő az elmúlt hétvégén, talán egy kicsit fáztam is, és igen jól esett bekapcsolni a sütőt. Amikor nekifogtam a sütemény készítésének még nem tudtam pontosan, hogy mi fog kisülni belőle. Az biztos volt, hogy kerül bele sárgabarack, mert olyan savanyú volt, hogy önmagában még egy szemet sem tudtam megenni, s ilyenkor minden gyümölcs sütibe végzi. Találtam egy nagyon kevés kardamomot, gondoltam izésítem azzal a piskótát, már régebben párosítottam barackkal és nagyon ízlett (Itt megnézheted a kardamomos - barackos joghurtfagylalt receptjét). Aztán, volt még egy marék dió megmaradva, így került morzsa a süti tetejére. A végeredmény nekünk ízlett, bátran ajánlom nektek is, és ha elkészítettétek várom a visszajelzést. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 30 dkg liszt
- 1 csipet só
- 1 cs. sütőpor
- 1 tk őrölt kardamom
- 10 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 3 tojás
- 2 dl tej

+ 45 dkg sárgabarack, tisztán mérve

Hozzávalók a morzsához:

- 5 dkg barna cukor
- 3 dkg kis szemű zabpehely
- 5 dkg durvára vágott dió
- 5 dkg hideg! vaj

Elkészítés:

Egy tálba szórjuk a lisztet, majd a csipet sóval, kardamommal és sütőporral elkeverjük.

A puha vajat a cukorral habosra keverjük, majd a tojásokat egyesével hozzáadva tovább habosítjuk. Váltakozva hozzáadjuk a tejet és a sütőporos lisztet, majd egyneművé keverjük.

Sütőpapírral bélelt, közepes nagyságú tepsibe simítjuk. Tetejét kirakjuk a megmosott, kimagozott és negyedelt barackokkal, a magházával felfele.

A morzsához a hozzávalókat kézzel gyorsan összedolgozzuk. NEM kell hogy összeálljon, a lényeg, hogy morzsás maradjon! Rászórjuk a barackra, majd előmelegíttet sütőben, kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!

5 megjegyzés:

  1. De finom lehet! A sárgabarack és a dió jó párosítás volt :-)

    VálaszTörlés
  2. Szuper jól hangzik, vajon őszibarackkal is jól harmonizálna?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem igen. :) Ha kipróbáltad majd írd meg milyen lett. :)

      Törlés
  3. Én őszibarackkal kipróbáltam, nagyon szuper! :) Köszi a receptet. :)

    VálaszTörlés