2018. szeptember 25., kedd

Teljes kiőrlésű pogácsa


Van már egy jó pár pogácsa recept a blogon, mindegyiket szeretjük, de most megpróbáltam egy egészségesebb változatot készíteni. Finom lett ez is, gyorsan elfogyott, csak a teljes kiőrlésű liszteknek köszönhetően a tésztája tömörebb lett. Tudatosan nem kevertem a finom liszttel, de ha légiesebb tésztát szeretnétek, akkor nyugodtan cseréljétek le a teljes kiőrlésű búzalisztet finom búzalisztre.
Nekem 44 darab pogácsám lett, de a darabszám változhat a kiszúrt pogácsák nagyságától.

Hozzávalók:

- 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 30 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 2,5 csapott tk só
- 2 tk őrölt kömény
- 10 dkg vaj
- 1 cs. instant élesztő
- 1 csapott tk. cukor
- 1 tojás
- 3 dl tejfől

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Tetejét megszórni: - egész mákszem, len mag, szezámmag

Elkészítés:

A liszteket, a sót és a köményt dagasztótálba szitáljuk, majd a vajjal elmorzsoljuk.
Rászórjuk a száraz élesztőt és a cukrot, és elvegyítjük.
Közepében kis fészket alakítunk ki, beleütjük a tojást, és egy kicsit elkavarjuk a körülötte levő liszttel. Végül a tejföllel együtt bedagasztjuk, amit több részletben adagolunk hozzá.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejföllel.)

Cipót formálunk belőle, és egy tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.

Ezután enyhén lisztezett felületen a tésztát téglalappá nyújtjuk, majd keskenyebb oldalától feltekerjük mint a bejglit. A kapott rudat egy kicsit lelapítjuk, majd ketté hajtjuk és letakarva újabb 30 percet pihentetjük.

A pihentetés után ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát és 4x4 cm-es kockákra vágjuk vagy tetszőleges pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.

Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a pogácsákat, 30 percet pihentetjük, majd a tetejüket lekenjük a vízzel hígított tojássárgával és megszórjuk kedvünk szerint magvakkal.

Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 18-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése