2022. július 12., kedd

Édes, csokoládés zsemle


Az elmúlt pár napban nagyon kellemes idő volt, ezért nyugodtan lehetett bekapcsolni a sütőt. Készült is reggelire egy finom édes, csokoládés zsemle. Roppant egyszerű elkészíteni, tésztája illatos, foszlós, és jó csokis. :D
Egy bögre tejjel önmagában, akár kedvenc lekvárunkkal vagy vajjal megkenve, egy kényeztető és igen tartalmas napindító lehet. :)

Hozzávalók: 

- kb. 2 dl tej
- 1 tojás
- 1 ek méz
- 1 csipet só
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 30 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 5 dkg búzasikér
- 5 g élesztő
- 3,5 dkg vaj

5 dkg sütésálló étcsokoládé-pasztilla 

Megj.: A tej mennyisége változhat a tojás nagyságától és a liszt minőségétől. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb tej szükséges hozzá. Azt javaslom, hogy kezdetben csupán 1,7 dl tejet adjunk hozzá, majd szükség esetén apránként hozzáadunk még a megmaradt vízből.

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk tej

Elkészítés:

1,7 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk, majd hozzáadjuk az egész tojást, a sót, a mézet és a reszelt citromhéjat. Erre rászórjuk a kimért lisztet, a búzasikért, és az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt tejből (esetleg többet is, ha szükséges). Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy rugalmas, közepesen kemény tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.

Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd enyhén olajozott felületen tenyerünkkel egy kicsit lelapítjuk, rászórjuk a csokoládét, összecsomagoljuk, és óvatosan beledolgozzuk. Ekkor cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és kb. 45 perc alatt duplájára kelesztjük.

Ezután a tésztát 8 egyenlő részre osztjuk, és kis gombócokat formázunk, majd egy sütőpapírral bélelt formába helyezzük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és újabb 25 percet pihentetjük.


Tetejét lekenjük a tejjel higított tojássárgával, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

10 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta és finom lehet ! Akár tej nélkül is elmorzsolgatnék most egy darabkát belőle:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Éva! :)
      Igazad van, önmagában is nagyon finom. :)

      Törlés
  2. Nagyon szép, guszta zsemléket sütöttél! Én most egy finom házi lekvárral vagy nutellával kóstolnám meg 😄....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Katalin! :)
      Nem is rossz, csoki a tésztában és finom lekvár vagy nutella a tetején. ;)

      Törlés
  3. Csak a lányaim meg ne lássák ezt... :-D Csodás!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudják a lánykáid mi a finom. ;)
      Köszönöm!

      Törlés
  4. Szia! Azt szeretném kérdezni, hogy teljes kiőrlésű lisztből készült recepteknél mindenképpen szükséges a sikér? Ha sikér nélkül szeretnék sütni, mire kell szerinted odafigyelni? Köszönöm segítségedet! Most kezdünk átállni a tk. lisztre. Örülök, hogy a blogodra találtam! 😊 Eszter

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Eszter, köszöntelek a blogon! Remélem találsz majd kedvedre valót a receptek között.:)
      Kérdésedre válaszolva, a búzasikér azért kell, hogy a kenyér/kalács/péksüti bélzete foszlós, levegős és laza legyen, és ne túl tömör, morzsalékos. Mivel a teljes kiőrlésű lisztnek magas a rost tartalma, ezért kisebb a sikér tartalma és ezt kell pótolni. Amennyiben nem szeretnél búzasikért használni, cseréld fehér búzalisztre a teljes kiőrlésű liszt egy részét, és akkor nem szükséges a sikér.
      Azt mindenképpen vedd figyelembe, hogy a teljes kiőrlésű liszt másképp viselkedik, mint a fehér búzaliszt. Amire elsősorban figyelj, hogy több folyadékot kell hozzá adni (kb. +15%-al), mint ha finomliszttel dolgoznál. Búzasikér hiányában, a teljes kiőrlésű liszt kb. 1/3-át cseréld le finom lisztre. Például 100 g liszt lesz esetében, 70 g legyen teljes kiőrlésű liszt, a fennmaradó 30 g pedig finomliszt. Ezzel az aránnyal megfelelő kellene legyen az eredmény.
      Ha még bármiben segíthetek, írj bátran. :)

      Törlés
    2. Nagyon aranyos vagy, köszönöm szépen a részletes válaszodat! Eszter

      Törlés
    3. Nagyon szívesen! :) Örülök, ha segíthettem.

      Törlés