Egy bögre tejjel önmagában, akár kedvenc lekvárunkkal vagy vajjal megkenve, egy kényeztető és igen tartalmas napindító lehet. :)
Hozzávalók:
- 1 tojás
- 1 ek méz
- 1 csipet só
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 30 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 5 dkg búzasikér
- 5 g élesztő
- 3,5 dkg vaj
Megj.: A tej mennyisége változhat a tojás nagyságától és a liszt minőségétől. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb tej szükséges hozzá. Azt javaslom, hogy kezdetben csupán 1,7 dl tejet adjunk hozzá, majd szükség esetén apránként hozzáadunk még a megmaradt vízből.
Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk tej
Elkészítés:
Egy rugalmas, közepesen kemény tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.
Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd enyhén olajozott felületen tenyerünkkel egy kicsit lelapítjuk, rászórjuk a csokoládét, összecsomagoljuk, és óvatosan beledolgozzuk. Ekkor cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és kb. 45 perc alatt duplájára kelesztjük.
Ezután a tésztát 8 egyenlő részre osztjuk, és kis gombócokat formázunk, majd egy sütőpapírral bélelt formába helyezzük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és újabb 25 percet pihentetjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!
Nagyon guszta és finom lehet ! Akár tej nélkül is elmorzsolgatnék most egy darabkát belőle:)
VálaszTörlésKöszönöm szépen Éva! :)
TörlésIgazad van, önmagában is nagyon finom. :)
Nagyon szép, guszta zsemléket sütöttél! Én most egy finom házi lekvárral vagy nutellával kóstolnám meg 😄....
VálaszTörlésKöszönöm szépen Katalin! :)
TörlésNem is rossz, csoki a tésztában és finom lekvár vagy nutella a tetején. ;)
Csak a lányaim meg ne lássák ezt... :-D Csodás!
VálaszTörlésTudják a lánykáid mi a finom. ;)
TörlésKöszönöm!
Szia! Azt szeretném kérdezni, hogy teljes kiőrlésű lisztből készült recepteknél mindenképpen szükséges a sikér? Ha sikér nélkül szeretnék sütni, mire kell szerinted odafigyelni? Köszönöm segítségedet! Most kezdünk átállni a tk. lisztre. Örülök, hogy a blogodra találtam! 😊 Eszter
VálaszTörlésKedves Eszter, köszöntelek a blogon! Remélem találsz majd kedvedre valót a receptek között.:)
TörlésKérdésedre válaszolva, a búzasikér azért kell, hogy a kenyér/kalács/péksüti bélzete foszlós, levegős és laza legyen, és ne túl tömör, morzsalékos. Mivel a teljes kiőrlésű lisztnek magas a rost tartalma, ezért kisebb a sikér tartalma és ezt kell pótolni. Amennyiben nem szeretnél búzasikért használni, cseréld fehér búzalisztre a teljes kiőrlésű liszt egy részét, és akkor nem szükséges a sikér.
Azt mindenképpen vedd figyelembe, hogy a teljes kiőrlésű liszt másképp viselkedik, mint a fehér búzaliszt. Amire elsősorban figyelj, hogy több folyadékot kell hozzá adni (kb. +15%-al), mint ha finomliszttel dolgoznál. Búzasikér hiányában, a teljes kiőrlésű liszt kb. 1/3-át cseréld le finom lisztre. Például 100 g liszt lesz esetében, 70 g legyen teljes kiőrlésű liszt, a fennmaradó 30 g pedig finomliszt. Ezzel az aránnyal megfelelő kellene legyen az eredmény.
Ha még bármiben segíthetek, írj bátran. :)
Nagyon aranyos vagy, köszönöm szépen a részletes válaszodat! Eszter
TörlésNagyon szívesen! :) Örülök, ha segíthettem.
Törlés