2024. április 12., péntek

Nutellával töltött amerikai palacsinta


Két kedvencemet párosítottam, a palacsintát és a mogyorókrémet, és elkészítettem ezt a leírhatatlanul finom nutellával töltött amerikai palacsintát. A palacsinta elképesztően puha, levegős, benne az olvadozó mogyorókrém..... azt hiszem nem kell ennél több, igazi édes csábítás. 
Bonyolultnak tűnhet, viszont én inkább az elkészítését egy kicsit időigényesebbnek mondanám a megszokott amerikai palacsintához hasonlítva, mintsem nehéznek. Fontos, hogy a mogyorókrém legyen lefagyasztva, így biztos nem folyik majd ki a két tészta közül. 
Fogyaszthatjuk reggelire, egy tartalmasabb leves után, de desszertként is megállja a helyét. Önmagában is fogyasztható, de kínálhatunk mellé friss gyümölcsöket, akár megszórhatjuk egy kevés porcukorral vagy leönthetjük juharsziruppal is. Mi banánkarikákkal, dióval és egy kevés Nutellával meglocsolva fogyasztottuk, mert hát úgy-e Nutellából nem lehet túl sokat tenni rá. :)

Hozzávalók 16 db-hoz:

- 25 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 1 púpozott tk sütőpor
- 2 tojás
- 1 cs vaníliás cukor
- 3 dkg cukor
- 4 dkg olvasztott és kihűtött vaj
- 2,5 dl tej
- 16 tk nutella

Elkészítés:

Első lépésként, a nutellából kissé púpozott teáskanálnyi halmokat rakunk egy sütőpapírra, majd a kanál hátával ellapítjuk kör alakúra, kis korongokat kapva. Arra figyeljünk, hogy a nutella korongok mérete kisebb legyen, mint a tervezett palacsinta mérete, mert ellenkező esetben a mogyorókrém kifolyik a két tészta között. Fagyasztóba tesszük legalább 1 órára, hogy jól dermedjen meg.
Én este készítettem elő a korongokat és tettem a fagyasztóba, majd reggel sütöttem a palacsintát.

A palacsintához a száraz hozzávalókat egy keverőtálba mérjük és elkeverjük.
A tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét egy csipet sóval félkemény habbá verjük.
A tojássárgákat a cukrokkal kihabosítjuk, majd kisebb fokozaton tovább verve, vékony sugárba hozzáöntjük a vajat és  a tejet is. Két-három részletben hozzákeverjük a lisztes keveréket is, végül spatulára váltva, óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot is. 

Egy tapadásmentes serpenyőben kevés vajat hevítünk, majd egy bő evőkanálnyi masszát halmozunk a serpenyőbe, ami szépen elterül. Rárakunk egy fagyasztott nutella korongot, majd ezt azonnal befedjük egy újabb evőkanálnyi palacsinta tésztával. Átfordítjuk és a másik oldalát is aranybarnára sütjük.

Megj: A nutella korongokat csak közvetlenül a felhasználáskor vegyük ki a fagyasztóból, mert nagyon gyorsan olvadnak.

Egyszerre süthetünk 3-4 palacsintát is a serpenyőnk nagyságától függően.

1 megjegyzés: