2015. január 14., szerda

Camembert sajtos-diós pogácsa



A férjem nagyon szereti a camembert sajtot, ezért inkább neki szerettem volna kedveskedni ezekkel a pogácsákkal. Mivel a camembert sajt nagyon jól passzol a dióval, gondoltam teszek bele egy kevés diót is, aztán meglássuk mi sül ki belőle, próba szerencse alapon. ;) Szilveszterre készültek, és olyan nagy sikerük volt, hogy ezek a pogácsák fogytak el a leghamarabb. :)

Hozzávalók 68 darab (5 cm-es) pogácsához:

- 40 dkg liszt
- 10 dkg darált dió
- 1 tk cukor
- 1 tk só
- 10 dkg camember sajt
- 10 dkg vaj
- 2 dkg friss élesztő
- 1 tojás
- 1 tojássárga
- 1 dl tejföl
- 0,5 dl tej

Tetejére:

- 1 tojássárga + 1 tk víz
- durvára vágott dióbél

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó/kelesztő programot. A camember sajtot bele is tördelhetjük, vagy akár a nagy lyukú reszelőn lereszelhetjük.
Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk a vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd hagyjuk, hogy duplájára keljen a tészta.

Ha megkelt a tészta, kiborítjuk a dolgozó felületre és lazán átgyúrjuk. Egy lágy tésztát kapunk ami elég zsíros, ezért nem kell alálisztezni amikor dolgozzunk vele, nem ragad. Esetleg, ha mégis ragadna, akkor egy nagyon kevés olajjal kenjük le a dolgozó felületet.

Ujjnyi vastagra nyújtjuk és 5 cm-es pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk. Ezt a műveletet addig végezzük, amíg a tésztánk el nem fogy.

Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk a pogácsákat és hagyjuk kelni még 15 percet.

A pogácsák tetejét lekenjük a vizzel hígított tojássárgával, megszórjuk kevés durvára vágott dióbéllel, majd előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

6 megjegyzés:

  1. Ez az ízkombináció szuper ötlet, biztosan kipróbálom! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Majd ha kipróbálod, remélem ízleni fog nektek is. :)

      Törlés
  2. Én is imádom a camambert sajtot... :-P Mennyire volt intenzív és felismerhető az ízében a sajt aromája?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Határozottan mondhatom, hogy felismerhető a sajt aromája. Nem túl intenzív, csak kellemesen. :)

      Törlés
  3. Nyuszifüllel mi is nagyon szeretjük a camambert sajtot :) Biztosan kipróbálós lesz ez a pogácsa is! :) Ma elkészítettem a diós-csokis süteményt tojásfehérjéből, nagyon fincsi lett! Köszönöm a receptet! :)

    VálaszTörlés
  4. Azta, hogy ez mennyire szuper ötlet!!!

    VálaszTörlés