Egy alkalommal, amikor otthon jártunk a szülőknél (talán már 2 éve is annak), anyósom egy habkönnyű diós szelettel várt. Finom diós piskóta ami vaníliás-diós krémmel volt töltve, enyhén rummal ízesítve. Annyira ízlett mindkettőnknek, hogy elkértem a receptet és az első adódó alkalommal elkészítettem születésnapi tortának. Önmagában is nagyon finom, de én még csináltam hozzá diós-grillázst is és azzal turbóztam fel egy kicsit. Hát mit mondjak, látványra nem a legszebb, viszont ízre nagyon ott van. :)
- 14 dkg liszt
- 1/2 cs. sütőpor
- 4 dkg darált dió
- 6 tojás
- 1 csipet só
- 6 ek ásványvíz
- 20 dkg cukor
Hozzávalók a krémhez:
- 1 cs. főzhető vaníliás puding
- 12 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 4 dl tej
- 25 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 1 rumaroma
- 15 dkg pörkölt, darált dió
Hozzávalók a grillázshoz:
- 8 dkg kristákycukor
- 4 dkg dió
Elkészítés:
Egy tálba mérjük a lisztet, a sütőport és a darált diót, és elkeverjük.
A tojásokat különválasztjuk.
A tojásfehérjéket egy csipet sóval habbá verjük.
A tojássárgákat a cukorral és az ásványvízzel habosra keverjük, amíg megnő a térfogata és világos színe lesz, majd a diós lisztet egy spatulával óvatosan beleforgatjuk.
Végül a tojásfehérje habot is hozzáforgatjuk, ügyelve, hogy a hab ne törtjön össze.
Egy 24 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, oldalát kivajazzuk és lisztezzük, majd belesimítjuk a tészta masszát.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat! Végezzünk tűpróbát!
A krémhez a pudingporhoz hozzászórjuk a cukrot és vaníliás cukrot, majd egy kevés tejjel csomómentesre keverjük. Hozzáöntjük a többi tejet is, elkavarjuk, majd közepes lángon, állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük. Levesszük a lángról, tetejére szorosan folpackot teszünk, hogy hűlés közbe ne bőrösödjön, és kihűtjük.
A vajat a porcukorral kihabosítjuk, majd több részletbe hozzá adjuk a teljesen kihűlt pudingot, a rumaromát és habosra keverjük. Végezetül adjuk hozzá a pörkölt és darált diót is.
A grillázshoz a kristálycukrot egy száraz serpenyőbe szórjuk, majd karamellízáljuk. Amikor már szép barna lett a színe beledobáljuk az egész, megtisztított diószemeket, jól összekavarjuk, hogy a karamellízált cukor mindenhol érje a diószemeket, majd egy olajjal megkent sütőlapra vagy sütőpapírra simítjuk, és teljesen kihűtjük. Ezután egy késes aprítóba téve összezúzzuk.
Ha kihűlt a piskótánk, lapjában 2 egyforma részre vágjuk. Az alsó tortalapra rákenjük a krém felét, elsimítjuk, majd ráhelyezzük a másik tortalapot. Kissé lenyomkodjuk.
A krém megmaradt részével bevonjuk a torta tetejét és oldalát, majd megszórjuk aprított grillázzsal.
Tipp: Ha nem készítünk grillázst, akkor a tetejét és oldalát megszórhatjuk csak darált vagy durvára vágott dióval is. Vagy, akinek van kézügyessége, a krém egy részét töltse csillagcsöves habzsákba és díszítse krémrózsákkal a tortát.
Nagyon finom lehet mi is szeretjük az ilyen diós finomságokat!
VálaszTörlésNagyon finom, igen .... olyan nagyiféle süti. :)
TörlésNagyon jól hangzik, fincsi lehetett :-) Lehet hogy kipróbálom majd...
VálaszTörlésHa szeretitek a diós sütiket, amiben biztos vagyok, akkor mindenképpen próbáld ki. Garantált a biztos siker, nagyon finom. :)
TörlésKipróbáltam!
VálaszTörlésNagyon izlett a családnak!
Jó választás. :) Örülök, hogy elkészítetted és ízlett nektek is!
TörlésKöszönöm a visszajelzést! :)
Másodszor sütöm már! Epret is teszek a krémbe! Nagyon finom!
VálaszTörlésÖrülök, hogy visszatérő süti nálatok is! :)
TörlésEperrel is finom lehet, kipróbálandó.;)
Születésnapra vittem,el voltak ájulva,hogy még ilyen finom tortát az életben nem ettek!De ebből,egy falatnyi nem maradt,nem úgy mint a rendelt cukrászdaiból!Most ugyan ezzel az arányokkal,törökmogyoróval csinálom meg.Köszönöm a receptet!!
VálaszTörlésKipróbálnám én is, ugyanis gusztust kaptam a gyermekkori süteményre amit akkor nem nagyon szerettem. Remélem sikerül.
VálaszTörlés