- kb. 0,5 dl tej
- 1 kk kristálycukor
- 5 g instant élesztő vagy 2 g friss élesztő
- 15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 2 dkg házi sertés zsír
- 10 dkg vaj
- 3 dkg porított eritrit (cukor)
- 1 csipet só
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 tojás
Hozzávalók a diós töltelékhez (1 rúdhoz):
- 11 dkg darált dió
- 2 ek eritrit vagy ízlés szerint
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- kb. 0,5 dl tej
Hozzávalók a mákos töltelékhez (1 rúdhoz):
- 11 dkg darált mák
- 2-3 ek eritrit vagy izlés szerint
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- kb. 0,5 dl tej
Tetejét lekenni: - 1 tojás
Elkészítés:
Amikor instant élesztőt használok, általában nem szoktam felfuttatni, csak rászórom a lisztre és elkeverem. Viszont az utóbbi időben előfordult párszor, hogy nem kelt meg a tészta, ezért gondoltam inkább felfuttatom. Szóval a langyos tejbe belekavartam az 1 kiskanálnyi cukrot, beleszórtam az élesztőt, és lefödve langyos helyre tettem, amíg előkészítettem a többi hozzávalót.
A liszteket dagasztótálba szórjuk és a vajat meg a zsírt elmorzsoljuk benne. Hozzáadjuk a sót, a porított eritritet (vagy porcukrot), a citrom reszelt héját, és elkeverjük. Közepében kis fészket alakítunk ki, beletesszük az egész tojást és a felfuttatott élesztővel összegyúrjuk. (Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)
Cipót formálunk belőle, majd tiszta konyharuhával letakarva 1 órát pihentetjük.
A tölteléknek a diót és mákot, külön-külön elkeverjük az eritrittel és a citrom reszelt héjával, majd hozzáadunk annyi forró tejet, hogy egy könnyen kenhető masszát kapjunk.
(Szükség esetén, a töltelék állagán javíthatunk egy kevés dióval/mákkal vagy tejjel.
Az édesítő mennyiségét is lehet csökkenteni vagy növelni, ki hogy szereti.)
Ezután a tésztacipót 2 egyforma részre osztjuk, majd enyhén lisztezett felületen egyesével kb. 20 x 25 cm-es téglalapokra nyújtjuk.
A tölteléket egyenletesen elosztjuk rajta, úgy hogy a széleitől kb. 1 cm maradjon szabadon. A tészta üresen maradt széleit ráhajtjuk a töltelékre majd hosszabbik oldalától feltekerjük.
A rudakat sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, és lekenjük tojássárgával. Hűvös helyen 1 órát száradni hagyjuk. Ezután lekenjük tojásfehérjével és 2-3 órára hűvös helyre tesszük.
A bejglik oldalát és tetejét megszurkáljuk egy hústűvel, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése