2018. május 21., hétfő

Bejgli teljes kiőrlésű lisztből (cukormentes)



Volt már egy próbálkozásom teljes kiőrlésű lisztből bejglit készíteni, de az nem sikerült valami jól. Pünkösdre újra próbálkoztam vele, és ugyan most sem lett tökéletes, hisz kirepedt a teteje mindkettőnek, és talán lehetett volna egy kicsit édesebb a töltelék, de mi nagyon megvoltunk elégedve vele így is. Állagra és ízre is tökéletesen megfelelt az elvárásainknak. :)

Hozzávalók a tésztához (2 rúdhoz):

- kb. 0,5 dl tej
- 1 kk kristálycukor
- 5 g instant élesztő vagy 2 g friss élesztő
- 15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 2 dkg házi sertés zsír
- 10 dkg vaj
- 3 dkg porított eritrit (cukor)
- 1 csipet só
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 tojás

Hozzávalók a diós töltelékhez (1 rúdhoz):

- 11 dkg darált dió
- 2 ek eritrit vagy ízlés szerint
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- kb. 0,5 dl tej

Hozzávalók a mákos töltelékhez (1 rúdhoz):

- 11 dkg darált mák
- 2-3 ek eritrit vagy izlés szerint
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- kb. 0,5 dl tej

Tetejét lekenni: - 1 tojás

Elkészítés:

Amikor instant élesztőt használok, általában nem szoktam felfuttatni, csak rászórom a lisztre és elkeverem. Viszont az utóbbi időben előfordult párszor, hogy nem kelt meg a tészta, ezért gondoltam inkább felfuttatom. Szóval a langyos tejbe belekavartam az 1 kiskanálnyi cukrot, beleszórtam az élesztőt, és lefödve langyos helyre tettem, amíg előkészítettem a többi hozzávalót.

A liszteket dagasztótálba szórjuk és a vajat meg a zsírt elmorzsoljuk benne. Hozzáadjuk a sót, a porított eritritet (vagy porcukrot), a citrom reszelt héját, és elkeverjük. Közepében kis fészket alakítunk ki, beletesszük az egész tojást és a felfuttatott élesztővel összegyúrjuk. (Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)

Cipót formálunk belőle, majd tiszta konyharuhával letakarva 1 órát pihentetjük.

A tölteléknek a diót és mákot, külön-külön elkeverjük az eritrittel és a citrom reszelt héjával, majd hozzáadunk annyi forró tejet, hogy egy könnyen kenhető masszát kapjunk.
(Szükség esetén, a töltelék állagán javíthatunk egy kevés dióval/mákkal vagy tejjel.
Az édesítő mennyiségét is lehet csökkenteni vagy növelni, ki hogy szereti.)

Ezután a tésztacipót 2 egyforma részre osztjuk, majd enyhén lisztezett felületen egyesével kb. 20 x 25 cm-es téglalapokra nyújtjuk.

A tölteléket egyenletesen elosztjuk rajta, úgy hogy a széleitől kb. 1 cm maradjon szabadon. A tészta üresen maradt széleit ráhajtjuk a töltelékre majd hosszabbik oldalától feltekerjük.

A rudakat sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, és lekenjük tojássárgával. Hűvös helyen 1 órát száradni hagyjuk. Ezután lekenjük tojásfehérjével és 2-3 órára hűvös helyre tesszük.

A bejglik oldalát és tetejét megszurkáljuk egy hústűvel, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése