2018. május 28., hétfő

Pillekönnyű diós torta




Egy alkalommal, amikor otthon jártunk a szülőknél (talán már 2 éve is annak), anyósom egy habkönnyű diós szelettel várt. Finom diós piskóta ami vaníliás-diós krémmel volt töltve, enyhén rummal ízesítve. Annyira ízlett mindkettőnknek, hogy elkértem a receptet és az első adódó alkalommal elkészítettem születésnapi tortának. Önmagában is nagyon finom, de én még csináltam hozzá diós-grillázst is és azzal turbóztam fel egy kicsit. Hát mit mondjak, látványra nem a legszebb, viszont ízre nagyon ott van. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 14 dkg liszt
- 1/2 cs. sütőpor
- 4 dkg darált dió
- 6 tojás
- 1 csipet só
- 6 ek ásványvíz
- 20 dkg cukor

Hozzávalók a krémhez:

- 1 cs. főzhető vaníliás puding
- 12 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 4 dl tej
- 25 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 1 rumaroma
- 15 dkg pörkölt, darált dió

Hozzávalók a grillázshoz:

- 8 dkg kristákycukor
- 4 dkg dió

Elkészítés:

Egy tálba mérjük a lisztet, a sütőport és a darált diót, és elkeverjük.
A tojásokat különválasztjuk.
A tojásfehérjéket egy csipet sóval habbá verjük.
A tojássárgákat a cukorral és az ásványvízzel habosra keverjük, amíg megnő a térfogata és világos színe lesz, majd a diós lisztet egy spatulával óvatosan beleforgatjuk.
Végül a tojásfehérje habot is hozzáforgatjuk, ügyelve, hogy a hab ne törtjön össze.

Egy 24 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, oldalát kivajazzuk és lisztezzük, majd belesimítjuk a tészta masszát.

Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat! Végezzünk tűpróbát!

A krémhez a pudingporhoz hozzászórjuk a cukrot és vaníliás cukrot, majd egy kevés tejjel csomómentesre keverjük. Hozzáöntjük a többi tejet is, elkavarjuk, majd közepes lángon, állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük. Levesszük a lángról, tetejére szorosan folpackot teszünk, hogy hűlés közbe ne bőrösödjön, és kihűtjük.
A vajat a porcukorral kihabosítjuk, majd több részletbe hozzá adjuk a teljesen kihűlt pudingot, a rumaromát és habosra keverjük. Végezetül adjuk hozzá a pörkölt és darált diót is.

A grillázshoz a kristálycukrot egy száraz serpenyőbe szórjuk, majd karamellízáljuk. Amikor már szép barna lett a színe beledobáljuk az egész, megtisztított diószemeket, jól összekavarjuk, hogy a karamellízált cukor mindenhol érje a diószemeket, majd egy olajjal megkent sütőlapra vagy sütőpapírra simítjuk, és teljesen kihűtjük. Ezután egy késes aprítóba téve összezúzzuk.

Ha kihűlt a piskótánk, lapjában 2 egyforma részre vágjuk. Az alsó tortalapra rákenjük a krém felét, elsimítjuk, majd ráhelyezzük a másik tortalapot. Kissé lenyomkodjuk.
A krém megmaradt részével bevonjuk a torta tetejét és oldalát, majd megszórjuk aprított grillázzsal.

Tipp: Ha nem készítünk grillázst, akkor a tetejét és oldalát megszórhatjuk csak darált vagy durvára vágott dióval is. Vagy, akinek van kézügyessége, a krém egy részét töltse csillagcsöves habzsákba és díszítse krémrózsákkal a tortát.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet mi is szeretjük az ilyen diós finomságokat!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon finom, igen .... olyan nagyiféle süti. :)

      Törlés
  2. Nagyon jól hangzik, fincsi lehetett :-) Lehet hogy kipróbálom majd...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha szeretitek a diós sütiket, amiben biztos vagyok, akkor mindenképpen próbáld ki. Garantált a biztos siker, nagyon finom. :)

      Törlés