2019. november 15., péntek

Csíkos kalács teljes kiőrlésű lisztből



Már többször említettem, hogy nálunk nagyon sokszor készül kalács vagy péksütemény reggelire. A nyár kivételével, szinte minden hétvégén készítek valami kelt tésztát, néha még hétközben is, hisz ez a kedvenc reggelink egy bögre kakaóval. Ez a csíkos kalács most teljes kiőrlésű lisztből készült, és látszik rajta, hogy milyen finom foszlós lett, nagyon szerettük. :)

Tipp: Amennyiben hagyományos hozzávalókból készítenéd el ezt a csíkos kalácsot, a receptjét megtalálod a blogon ide kattintva. Ugyanakkor fázis fotókat is találsz az említett linkre kattintva.

Hozzávalók:

- kb. 3 dl langyos tej
- 1 tojás
- 1/2 tk méz
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 csipet só
- 5 dkg eritrit
- 40 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 7 dkg búzasikér
- 1 cs. szárított élesztő
- 5 dkg vaj

+ 2 ek cukrozatlan, holland kakaópor
+ 2 ek víz

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Megj: A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől, akár a tojás nagyságától. Ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb tej szükséges hozzá.

Elkészítés:

2,5 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk, majd hozzáadjuk az egész tojást és a mézet, rászórjuk a citrom reszelt héját, a sót, az eritritet, a lisztet és búzasikért, valamint az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt 0,5 dl tejből (esetleg többet is, ha szükséges).
Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd a tésztát két egyenlő részre osztjuk.

Az egyik tésztadarabot cipóvá formázzuk és egy vékonyan kiolajozott edénybe helyezzük, majd egy tiszta konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük.

A másik tésztadarabot visszatesszük a mixer táljába, hozzáadjuk a vízzel elkevert kakaót és jól összedolgozzuk. Ezután egy vékonyan kiolajozott edénybe tesszük, letakarjuk konyharuhával, és duplájára kelesztjük.

Ha megkeltek a tészták, 2-2 részre osztjuk mindkettőt, így kapunk 2-2 világos és barna tésztadarabot.

Előbb, az egyik fehér tésztát nyújtjuk ki téglalappá, majd egy barnát is ugyanekkorára. A fehér tésztára rátesszük a barnát, párszor végig megyünk rajta a sodrófával, majd feltekerjük mint a bejglit.
A másik két tésztadarabbal is így járunk el, majd a két feltekert rudat összefonjuk.

Az összefont kalácsot sütőpapírral bélelt nagy kalácsformába (9,5x15x31 cm) tesszük, letakarjuk és 30 percig pihentetjük.

Ezután lekenjük a vízzel hígított tojássárgával és előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha túl pirulna a teteje, félidőnél takarjuk le alufóliával, hogy ne égjen meg.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

A sütőből kivéve, 5 percet a formába hagyjuk hűlni, majd a túllógó sütőpapír segítségével kiemeljük a formából a kalácsot, és rácson kihűtjük.

6 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett! Finom is reggelire egy-két szelet kalács. Nálunk is sűrűn van az asztalon reggelente, vajjal és lekvárral megkenve. Sajnos én sokszor készen veszek valamilyen fonott kalács félét. Persze a házi a legjobb 😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Katalin! Vajjal és lekvárral sem elhanyagolható a kalács. Bárhogy is legyen, mi nagyon szeretjük. :)

      Törlés
  2. Nagyon szép lett a kalácsod! :-)

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm a receptet,eddig ez a legjobb,amivel találkoztam. Imádom!!! Annak ellenére,hogy teljes kiőrlésű puha,omlós s nagyon finom. Máskor is sütök ezentúl.������

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy elkészítetted és ennyire megvoltál elégedve. :)
      Köszönöm a visszajelzést!

      Törlés