Mi csak önmagában fogyasztottuk, de tejfölt is kínálhatunk mellé, vagy kedvenc krémünkkel is megtölthetjük.
Hozzávalók kb. 11 darab, 18 cm-es serpenyőben sült palacsintához:
- 15 dkg telemea sajt
- 2 ek apróra vágott friss kapor
- 2 dl tej
- 2 tojás
- 2 ek olíva olaj
- 15 dkg zabliszt
- 1 mk só
- 1 tk sütőpor
- kb. 0,8 dl szódavíz
+ olaj a serpenyő kikenéséhez
Megj:
- Ha nincs zablisztünk, akkor a zabpelyhet pár másodperc alatt kávédarálóval finomra daráljuk, majd átszitáljuk.
- Zabliszt helyett sima fehér lisztet is lehet használni, csak ebben az esetben előfordulhat, hogy kevesebb folyadék lesz szükséges hozzá.
- Telemea sajt helyett lehet feta sajtot is bele reszelni.
- Kóstoljuk meg a sajtot, és annak sósságának függvényében adjuk hozzá a só mennyiségét.
- Az első kisült palacsintát kóstoljuk meg, és ha szükségét érezzük, adjunk még hozzá sót vagy kaprot, keverjük el a masszát, majd süssük meg a többi palacsintát is.
Elkészítés:
A sajtot kis lyukú reszelőn lereszeljük.
A friss kaprot megmossuk, majd apróra vágjuk.
A tejet a tojásokkal és az olajjal együtt egyneművé keverjük.
A zablisztet egy magasabb falú edénybe szórjuk a sóval és sütőporral együtt. Fokozatosan hozzáadjuk a tojásos tejet, és egy kézi habverő segítségével csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk kaprot, a reszelt sajtot és a szódavízzel egyneművé keverjük. 15 percet pihentetjük.
Minden palacsinta megsütése előtt kevés olajjal megkenjük a serpenyőt, majd egy merőkanálnyi palacsinta masszát tesszük bele. Egy körkörös mozdulattal egyenletesen eloszlatjuk benne a masszát. Megsütjük a palacsinta alsó felét, majd megfordítjuk és átsütjük a másik felét is.
Ha megsült minkét fele, akkor átcsúsztatjuk egy lapos tányérra.
Tipp:
1. Minden palacsinta sütése előtt, keverjük fel a tésztamasszát a merőkanállal.
2. Ha sűrűsödne a palacsinta massza, adjunk hozzá még 1 ek szódavizet.
3. Amikor a palacsinta széle kezd elválni a serpenyő falától, és már aranybarna a színe, a teteje is egy kicsit szilárdabb, akkor egy szilikon spatulával óvatosan körbe alányúlunk kb. 1-2 centire, és ha már tudjuk mozgatni a palacsintát, nincs leragadva, akkor megfordítjuk.
4. Melegen és hidegen is finom ez a sós palacsinta. Önmagában is fogyasztható, de kínálhatunk mellé izésített tejfölt, vagy megtölthetjük különböző krémekkel (sajtkrém, májkrém...)
Nagyon finomak lehettek, igazi különlegesseg! És nagyon guszták is. A telemea nálunk is kedvenc, mindig szoktunk hozni Erdélyből, idén sajnos elmaradt az utazás...
VálaszTörlésMi csak édes palacsintákat szoktunk csinálni, vagyis a férjem süti, én csak az evésbe segítek bele 😃
Mostanában ugyan próbálkoztam egyszer-kétszer a sütésével, de még nem vagyunk nagy barátságban egymással 😂, kell még gyakorolni....
Ifen, finom volt nagyon!😋Igazából csak a maradék telemea felhasználása volt a cél, viszont annyira ízlett, hogy a tegnap újra elkészítettem.😊
TörlésAzt hiszem én sem leszek nagy palacsinta készítő bajnok, de enél rosszabb soha ne legyen.😉
Nagyon guszta, a sajttól nem ragadt le ?
VálaszTörlésKöszönöm Éva! 😊
TörlésNem, egyáltalán nem ragadt le, nagyon jó volt az állaga.
Én nagyon nem szeretek palacsintát sütni! Bár az utóbbi időben nálunk is gyakrabban készült, mint általában.
VálaszTörlésKíváncsi voltam a receptre, látván, hogy telemea sajt van benne. Hoztunk otthonról valamennyit, szeretjük. Még nem sütöttem sós palacsintát, de biztos vagyok benne, hogy így is ízlene. De csak úgy tudom meg, ha kipróbálom! :-)
Hasznosnak találom a megjegyzésben írtakat, meg a tippeket, amit adsz. Köszönet érte!
Az az igazság, hogy én sem rajongók a palacsinta sütés iránt, de ha megkívánjuk akkor nincs választás, sütni kell. :) Nekünk is ez volt az első sós palacsinta próbálkozásunk, és csak ajánlani tudom, finom volt.
TörlésÖrülök, hogy hasznosnak véled a megjegyzéseim. :) Nagyon szívesen!