2012. január 30., hétfő
Meggyes máktorta
Szilveszterre készítettem el ezt a tortát, és be kell hogy valljam, hogy még azoknak is ízlett akik nem nagy mák rajongók. Nagyon érdekes ízkombináció a mák a meggyel. Külön örvendtem, hogy még a férjemnek is ízlett, aki alig eszi meg a mákos sütiket (több szeletet is evett belőle). :)
A receptet Trollanyutól mentettem el, csak az én tortám egy kicsit másképp néz ki, persze az én figyelmetlenségemnek köszönhetően, de itt senki sem tudta ezt, úgy hogy nagyon jó volt így is. :P
Hozzávalók a lapokhoz:
- 10 tojásfehérje
- 35 dkg cukor
- 35 dkg darált mák
Hozzávalók a fehér krémhez:
- 3 dl tej
- 3 ek búzadara
- 10 dkg vaj
- 7 dkg porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 tk vanília
Hozzávalók a meggyes krémhez:
- 50 dkg fagyasztott meggy (lehet friss vagy akár meggybefőtt is)
- 3 ek cukor
- 6 dkg étkezési keményítő
- 1 citrom reszelt héja
- 1 kk fahéj
Elkészítés:
Ajánlom, hogy először vágjuk ki sütőpapírból a 4 db. kört amin majd megsütjük a lapokat, mert én nem így csináltam és rosszul osztottam el a fehér habot, így csak 3 lapot tudtam sütni.
Én most azt írom le, hogy én hogy csináltam a tortát 3 lapból, de ha valaki 4 lapú tortát szeretne készíteni, akkor Trollanyunál vagy Mohánál megtalálja az elkészítés leírását. :)
Szóval, kivágunk sütőpapírból 3 darab, kb. 25-26 cm átmérőjű köröket.
A fehérjéket kezdjük el felverni robotgéppel. Amikor már jó közepesen felverődött, akkor apránként hozzáadjuk a cukrot. Ha már jó kemény lett a hab akkor óvatosan egy fakanállal hozzákeverjük a darált mákot.
A habot képzeletbe elosztjuk 3 részre (én itt rontottam el, mert 4 felé kellett volna elosszam, csak az első papírra sok habot tettem, és a megmaradt habból már nem tudtam volna újabb 3 lapot sütni, ezért döntöttem úgy hogy összesen csak 3 lapot sütök), majd a sütőpapírból kivágott körökre egyformán elosztjuk és egyenletesen elkenjük.
A lapot óvatosan átemeltem egy laposabb tepsire, majd előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. (NEM kell tovább hagyni a sütőben, ennyi idő bőségesen elegendő!)
Ha kész vannak a lapok, kivesszük a sütőből, kicsúsztatjuk a tepsiből és hűlni hagyjuk. Amikor már teljesen meghűltek, akkor óvatosan levesszük a sütőpapírt a lapokról.
Közben, amíg sülnek a lapok elkészítjük a krémeket.
Először a fehér krémet: A tejben megfőzzük a búzadarát, majd hűlni hagyjuk. A vajat a cukorral, a vaníliával és a citrom reszelt héjával habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt tejbegrízt.
A meggyes krém: én már előre kimagozott és fagyasztott meggyet használtam, ezért sok dolgom nem volt vele. Szűrőbe tettem és felfogtam a levét. Nekem 2 dl meggylé lett, ezt kiegészítettem még 1 dl vízzel. Ehhez hozzáadtam a cukrot, a citrom reszelt héját és a fahéjat, az étkezési keményítőt, majd közepes lángon kevergetve besűrűsítettem. Ekkor beletettem a meggyet, jól elkavartam majd ezt is hűlni hagytam.
Amikor már minden megvolt hűlve, összeraktam a tortát.
Az első lapot egy tálra tettem majd megkentem a meggyes krémnek a felével.
A második lap egyik felét megkentem a fehér krém felével, majd ráborítottam a meggyes krémre. A lap másik felét is megkentem a grízes krémmel, majd erre került a megmaradt meggyes krém. A krémre ráborítjuk az utolsó lapot, lefedjük és hűtőbe tesszük egy éjszakára.
Tálalás előtt a tetejét megszórjuk porcukorral.
Címkék:
búzadara,
mák,
meggy,
sütemény,
tojásfehérje,
tojásfehérje hasznosítás,
torta
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nagyon gusztán néz ki!! Én ugyan nem szeretem a meggyet, de ezt meg kóstolnám szerintem ;)
VálaszTörlésNagyon guszta lett! Ezt én is szívesen megkóstolnám, nagyon szeretem a mákot és a meggyet is!
VálaszTörlésNem rontottad el, nagyon szép lett:) Végülis mindegy, hogy 3 vagy négy lap. A tiéd nekem jobban tetszik, mert sok benne a meggy, amit én nagyon szeretek.
VálaszTörlés@Tündi, szerintem ízlene Neked is, még akkor is ha a meggyel nem vagy nagy barátságban.;)
VálaszTörlés@Éva, köszönöm! Csak ajánlani tudom, hogy próbáld meg, nem fogsz csalodni!
@Trollanyu, köszönöm szépen! :)
Igazad van, nem olyan lényeges hogy 3 vagy 4 lap van, az íze a fontos és az 5 csillagos. :)
Ez egy nekem való sütemény! Nagyon szeretem a mákot és a meggyet is. Már Trollanyunál is szemeztem vele, de a tiéd is nagyon kívánatos lett. Szívesen ennék belőle most 1-2 szeletet...:)
VálaszTörlésEzt imádnánk, a férjem különösen méltányolná!!!! Csodaszép szerintem! :)
VálaszTörlésNagyon guszta! Még mindig a gyümölcsös sütik a kedvenceim :)
VálaszTörlésNagyon jó recept,többször el készítettem. Köszönöm.
VálaszTörlésEnnek nagyon örülök! :) Köszönöm a visszajelzést!
Törlés