2013. március 1., péntek
Almás koszorú
Kaptunk egy nagy zacskó finom házi almát, ami már kezdett romlani és muszáj volt valamit készíteni belőle, mert sajnáltam eldobni. Kapóra is jött, mert már elég rég nem készült valami almás finomság, így elkészültek ezek a kis karamellás-almás koszorúk. :)
Hozzávalók a tésztához (4 koszorú):
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- csipetnyi só
- 8 dkg cukor
- 1,5 dl joghurt
- 1 dl tej
- 1 tojás
- 6 dkg vaj
Hozzávalók a töltelékhez:
- 2 ek cukor
- 4 dkg vaj
- 60 dkg pucolt alma
- 1/2 citrom leve
- 0,5 dl viz
- 1 tk örölt fahéj
- 2 tk étkezési keményítő
Lekenni: - 1 tojássárga+1 ek tej
+ 1 maroknyi dió
Elkészítés:
A töltelékhez az almákat megmossuk, majd meghámozzuk és kis kockákra vágjuk. Meglocsoljuk a citromlével és félretesszük.
Egy serpenyőbe a cukrot karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a vajat és addig kavargatjuk, amíg felolvad. Ha felolvadt hozzáöntjük a vizet, elkavarjuk, majd a kockára vágott almát beletesszük és egy pár perc alatt megdinszteljük.
Megszórjuk az étkezési keményítővel, összekeverjük és ha besűrűsödött levesszük a tűzről, a fahéjjal ízesítjük és hűlni hagyjuk.
A vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük a hozzávalókat és elindítjuk a dagasztó/kelesztő programot.
Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd hagyjuk, hogy duplájára keljen a tészta.
Ezután enyhén lisztezett felületre borítjuk, óvatosan átgyúrjuk, majd 4 egyenlő részre osztjuk és 10 percet pihentetjük.
Az egyik tésztadarabot egy sütőpapírra helyezzük, és kb. 22 cm-es átmérőjű körre nyújtjuk (vagy legalábbis megpróbáljuk, nekem nem nagyon sikerült :P).
Egy 10 cm-es pohárral megjelöljük a kör közepét, majd egy éles késsel 4 bevágást végzünk (csillag alakban) rajta, úgy hogy nyolc egyforma háromszög alakú szirmot kapjunk.
A kör szélétől, 1 cm-re helyezzük a töltelék 1/4 részét.
A közepétől fogva egyenként kifordítgatjuk a szirmokat, a töltelék fölött, majd az ujjunkal nyomkodjuk egy kicsit össze a széleket, hogy ragadjanak össze.
Ugyanígy járjuk el a másik 3 tészta darabbal is.
20 percig pihentetjük, majd a tejjel elkavart tojássárgával lekenjük a kifordított szirmokat és a széleket, megszórjuk durvára vágott dióval és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc készre sütjük.
Címkék:
alma,
almás töltelék,
édes kelt tészta,
fahéj,
kelt tészta,
kelt tészta receptek
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nagyon ötletes a formázás és fincsi a töltelék! :-))
VálaszTörlésJópofa ez a koszorú !
VálaszTörlésFantasztikus formázási ötlet! Máris megjegyzem. Nagyon tetszik és biztos nagyon finom is! Ügyes vagy!
VálaszTörlésMutatós, jó ötlet a kivitelezése és finom is!
VálaszTörlésÚjra egy szuper formázás! Fincsi is.
VálaszTörlésDe nagyon mutatós, nálunk is vár még a sorsára néhány megfáradt alma! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen lányok, kedvesek vagytok. :)
VálaszTörlésEz nagyon finom lehet és a téli almám már nálunk sincs jó bőrben...de ez a bőr jól állna neki! ;-DD Köszi a mutatós tippet!
VálaszTörlés