2013. március 25., hétfő

Briós 2.


Az utóbbi időben mind csak valamivel megtöltve készítettem kelt tésztát, és mintha már vágytam a sima kalácsra kakaóval reggelire. :) Végül mégsem kalács lett, hanem briósok, de kalács tésztából készítve.
Ezt a briós formázást Tücsökbogárnál láttam, és amilyen bonyolultnak tűnik, épp olyan egyszerű elkészíteni. Tiszta élvezet volt a tésztával dolgozni, formálgatni a briósokat. :)

Hozzávalók:

- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2,5 dl tej
- 3 tojássárga
- 5 dkg vaj
- 1/2 citrom reszelt héja
- csipetnyi só
- 10 dkg cukor

Lekenni: - 1 tojássárga+1 ek víz

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó/kelesztő programot.
Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd 20 percig kelesztjük.

Kenyérsütőgép hiányában 1 dl langyos tejbe elkavarunk 1 tk cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük.
A lisztet dagasztó tálba szórjuk, közepében kis fészket formálunk, beleütjük a tojássárgákat és egy kicsit elkavarjuk a körülötte levő liszttel. Ráöntjük a felfutott élesztőt majd a többi hozzávalóval alaposan kidagasztjuk. Cipót formálunk belőle, tiszta konyharuhával letakarjuk és 20 percig kelesztjük.

Ezután a tésztát átgyúrjuk és 64 darabra vágjuk. Én úgy csináltam, hogy először 4 egyenlő részre vágtam a tésztát, majd mindegyiket újabb 4 részre, így lett összesen 16 darab kisebb cipóm. Ezeket újra feldaraboltam, mindegyiket 4-4 egyforma részre, és így kaptam 64 darab 30 grammos kis gombocót.

Kb. 15 centis hurkákká sodorjuk, majd 4-4 szálat összeszövünk a következő képpen: első lépésként, a bal alsó vízszintes hurka véget ráhajtjuk a fölötte levő vízszintes szálra, majd minden második hurkavéget az óra mutató irányába haladva ráhajtjuk a következő tésztaszálra.


Ha mind a 4 hurkavéget ráhajtottuk a következő szálra, akkor most jobb oldalról bal oldalra haladva, azokkal a hurkavégekkel dolgozzunk, amelyek alul helyezkednek el, és körbeszöjjük.





 








A hurkavégeket kicsit összenyomjuk és a tészta alá hajtjuk.
Nem tudom mennyire érthető, de remélem, hogy a képek segítenek majd megérteni, hogy hogy is kell megformázni ezeket a briósokat. Leírni elég nehéz, de ez nem kell visszariasszon senkit, mert nagyon könnyű megcsinálni.


Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk és lekenjük a vízzel hígított felvert tojással.
15 percen át újrakelesztjük, majd ismét megkenjük a vizes tojással és előmelegített sütőben, 200 fokon, 15 perc alatt szép vörösbarnára sütjük.


13 megjegyzés:

  1. Nagyon ügyes vagy megint egy csodás technikás süteményt sikerült készítened! Ezt csak csodálni tudom még a próbálkozás gondolatát is elhesegetem, mert biztos hogy nem tudnám kivitelezni. Nagyon szép!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Éva. :)
      Szerintem simán megtudnád csinálni, nem olyan nehéz mint ahogy tűnik. Sokkal ügyesebb vagy te, csináltál már nehezebb dolgokat is. :)

      Törlés
  2. Gyönyörü, nem tudom mennyit dolgozhattál ezen, Húsvétra jó lenne elkésziteni de nem merek nekilátni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Andi. :)
      Nem tudom pontosan mennyit dolgozhattam vele, de a tészta feldarabolása több időt igényelt, mint maga a briósok megformázása. Csak bátran állj neki, meglátod könnyen megy majd. :)

      Törlés
  3. Gyönyörűek lettek, nagyon ügyes vagy! :) És mellé még biztosan nagyon finomak is, egy kis vajjal, lekvárral, kakaóval... szeretném! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Hankka, kedves vagy! :)
      Igen, finomak is, és mi is kakaóval ettük....ideális reggeli. :)

      Törlés
  4. Na, a fahéjas szívek után ennek is nekilátok. Már gondolkodtam milyen kalács legyen húsvétra, hát tessék, itt van, mindenki kap egy briós-kalácsot:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Meglátod nagy sikere lesz a briósoknak is. Nem csak szépek, de finomak is. :)

      Törlés
  5. Gyönyörűek, csak úgy mosolyognak. Nagyon mutatós fonás, nekem is meg kéne sütnöm az Ünnepre... Áldott Húsvétot!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Krisz.:)
      Neked semmi gondod nem lesz elkészíteni, nagyon ügyes vagy. :)
      Áldott Húsvétot Neked is és kedves családodnak! :)

      Törlés
  6. Nagyon szépségesek lettek! Köszi, hogy megmutattad a formázást, én is ki fogom próbálni. :)))

    VálaszTörlés