2013. május 17., péntek

ANZAC keksz

 

Ez a keksz igen nagy népszerűséget élvez Ausztráliában és Új-Zélandon, elnevezése az I. világháborúban, az ausztrál és az új-zélandi hadseregek egységeiből álló katonai erő megjelölésére használt rövidítés: Australian and New Zealand Army Corps. A kekszeket a harcolni induló katonák feleségei készítették, s mivel semmi romlandó összetevője sincs, így hosszabb ideig is elállt.
Eléggé laktató a keksz, nem lehet sokat megenni egyszerre belőle, de finom.

Hozzávalók:

- 15 dkg liszt
- 15 dkg kis szemű zabpehely
- 15 dkg cukor
- 5 dkg kókuszreszelék
- 12,5 dkg vaj
- 3 ek méz
- 2 ek forró víz
- 1 tk szódabikarbónát

Elkészítés:

A száraz hozzávalókat, a szódabikarbónát kivételével, egy nagyobb tálban alaposan összekeverjük.

A vajat a mézzel közepes lángon összeolvasztjuk.

A szódabikarbónát feloldjuk a forró vízben, majd összekeverjük a mézes vajjal (felhabzik a keverék).
A száraz hozzávalókra öntjük és alaposan összekeverjük.

Diónyi nagyságú golyókat formálunk, majd sütőpapírral kibélelt tepsire sorakoztatjuk őket egy kicsit távolabb egymástól, mert sütés közben egy kicsit szétterülnek.

Tenyerünkkel vagy egy lapos talpú pohárral lelapítjuk és előmelegített sütőben, 180 fokon 8-10 perc alatt szép aranyszínűre sütjük.

A sütőből kivéve a lemezen hagyjuk kihűlni. Nekem 43 darab keksz lett ebből az adagból.


3 megjegyzés:

  1. Nagy kedvencünk, több receptet próbáltam már, a mogyorós a legnépszerűbb nálunk:) Szép hosszú hétvégét kívánok nektek:)

    VálaszTörlés
  2. Édes lehet, de a hozzávalókat nézve biztosan finom.

    VálaszTörlés
  3. méz és kókusz nélkül,karamellel és dióval is csudafinom.SasMax

    VálaszTörlés