2015. június 12., péntek

Kéményseprő kifli + Blogkóstoló 23. forduló



Tudom meleg van, de azért egy finom péksütiért még belehet kapcsolni a sütőt, főleg ha az illata is bejárja az egész házat. :) Múlt hétvégén készültek ezek a kakaós kiflik, igaz nem voltak betervezve, de TimCsinél nézelődve a blogkóstoló alkalmával, nagyon megtetszettek s nyomba el is készítettem. Nekem nem volt szükségem a receptben megadott 1 dl tejre, csupán 0,5 dl-re, s még így is elég lágy volt a tészta. De a végeredmény az nagyon finom volt, csak kevés. :D Érdemes dupla adagot készíteni, s akár nagyobb kifliket formázni.:)
Ezúton is köszönöm a blogkóstoló ezen forduló háziasszonyának, a Szénhidrátnélkül blog írójának a kisorsolt blogot, mert hanem, több mint valószínű hogy soha nem készítem el ezt a finom kiflit. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 30 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 5 dkg cukor
- 1 dkg friss élesztő
- 5 dkg vaj
- 1 tojássárga
- 1 dl víz
- kb. 0,5 dl tej

Hozzávalók a töltelékhez:

- 5 dkg vaj
- 4 dkg cukor
- 2 dkg kakaópor

Tetejét lekenni: - 1 tojásfehérje

Elkészítés:

5 dkg lisztet elveszünk a 30 dkg-ból és elkeverjük 1 tk cukorral és a csipet sóval, majd a langyos vízzel csomómentesre keverjük. Belemorzsoljuk az élesztőt, az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük. TimCsi egész éjszakát hagyta pihenni, én csak kb. másfél órát, de az is elegendő volt ebben a nagy melegben, szépen felfutott.

A maradék lisztet dagasztó tálba szórjuk, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Közepébe egy kis fészket alakítunk ki, majd beleütjük a tojássárgát, hozzáöntjük a kovászt és a tejjel együtt összedolgozzuk. Egy nagyon lágy tésztát kapunk, még egy kicsit ragad is a kezünkhöz, de majd kelés után jól kezelhető lesz. Cipót formálunk belőle, konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük.

A kakaós krémhez a vajat a cukorral habosra kavarjuk, majd hozzáadjuk a kakaót is és egyneművé keverjük.

A megkelt tésztát enyhén olajozott felületre borítjuk, óvatosan átgyúrjuk, majd attól függően, hogy mekkora kifliket szeretnénk, kinyújthatjuk egy nagyobb körré is a tésztát és 8-12 cikkre vágjuk. Vagy, ahogy én készítettem, 2  egyenlő részre osztjuk, gombócokat formálunk és letakarva 10 percig pihentetjük. Ezután a tésztagombócokat egyenként kb. fél centi vastagságú körlappá nyújtjuk.
Megkenjük a kakaós krém felével, majd 8 körcikkre vágjuk.
A cikkeket széles felüktől feltekerjük kifli alakúra, majd sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk és újabb 20 percig pihentetjük.

Tetejüket lekenjük az enyhén felvert tojásfehérjével, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.

Amikor kihűlt, porcukorral megszórva fogyasztjuk.

5 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták! Kakaós is jó de fahéjjal kipróbálnám!

    VálaszTörlés
  2. A tésztába mennyi vajat tettél?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi az észrevételt, kimaradt a vaj a tészta hozzávalóiból.
      5 dkg vaj kell, már javítottam a bejegyzésben is. :)

      Törlés
  3. Nagyon szépek lettek ezek a kiflik! Tényleg megéri bekapcsolni érte a sütőt! :)

    VálaszTörlés
  4. Jól sikerült, szívesen megkóstolnám! ;)

    VálaszTörlés