2016. január 15., péntek

Kozák sapka

 

Ez volt az egyik ünnepi süteményünk, amit már nagyon régen terveztem újra elkészíteni, és most végre sikerült is. :) Gyerekkori süti, amit Keresztanyám készített szinte minden ünnepre, a receptet is tőle kaptam. Egy kicsit változtattam a recepten, mert én kisebb tepsibe készítettem, és a cukor mennyiségét is jóval csökkentettem, valamint a krém mennyiségét is feleztem, de így is tökéletes lett. Zárójelben majd feltüntettem az eredeti receptben szereplő mennyiségeket, csak akkor arra vigyázzunk, hogy nagyobb tepsit használjunk.
Egy kicsit munkaigényes az elkészítése, de megéri, mert szép mutatós és finom sütemény. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 6 tojás (8 db.)
- 1 csipet só
- 12 dkg porcukor (40 dkg)
- 6 ek tej (8 ek)
- 1,5 ek kakaópor (2 ek)
- 19 dkg liszt (25 dkg)
- 3/4 cs. sütőpor (1 cs.)

Hozzávalók a krémhez:

- 2 ek liszt (4 ek)
- 2 dl tej (4 dl)
- 10 dkg vaj (20 dkg)
- 10 dkg porcukor (20 dkg)

+ Kb. 5 dkg kókuszreszelék

Hozzávalók a mázhoz:

- 5 dkg étcsokoládé
- 1 mk vaj

(Az eredeti receptben a máz hozzávalói: 15 dkg porcukor + 2 ek kakaópor + 5 dkg vaj + 3 ek forró víz, amit simára keverünk és a süti tetejére csurgatunk.)

Elkészítés:

A tésztához való lisztet elkeverjük a sütőporral és kakaóval.
A tojásokat szétválasztjuk, majd a tojásfehérjéből a sóval együtt kemény habot verünk.
A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, amíg megnő a térfogata és világosabb színű lesz. Ezután váltakozva hozzákeverjük a tejet és a lisztes keveréket, majd 2-3 evőkanál tojáshabbal fellazítjuk, végül óvatosan beleforgatjuk a többi habot is.

Egy 24x32 cm nagyságú, sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk és előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!

Amíg hűl a piskóta, elkészítjük a krémet. Ehhez egy kevés tejben csomómentesre kavarjuk a lisztet. A megmaradt tejet felforrósítjuk, majd belekeverjük a lisztes tejet és állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Teljesen kihűtjük.
A vajat kihabosítjuk, majd több részletben a porcukrot is hozzáadva jól elkeverjük, végül a főzött krémhez adva habosra keverjük.

A piskótából 4 cm átmerőjű pogácsaszaggatóval köröket szúrunk ki, majd az így kapott piskótapogácsákat ketté vágjuk. Az egyik korongra kb. 1 tk krémet kenünk, majd a másik korongot ráhelyezzük. Körbe az oldalát is bekenjük a krémmel, majd kókuszreszelékbe forgatjuk és az aljával felfele tálcára rakosgatjuk. Ez azért kell, mert az piskóta alja sokkal egyenletesebb, így a máz is szép lesz rajta.

Ha az összes sütemény elkészült, akkor gőz fölött megolvasztjuk az étcsokit. Hozzáadjuk vajat is és simára keverjük, majd mindegyik süti tetejét bevonjuk kb. 1 teáskanálnyi csokival, szépen elsimítva a kiskanál hátával.

Fogyasztásig hűtőben tartjuk.

17 megjegyzés:

  1. De jól néznek ki, tényleg olyanok :-) Eddig nem ismertem ezt a sütit, pedig nagyon ötletes! És ahogy olvasom finom is lehet :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon finom omlos tesztaja van azegesz suti leirhatatlanul finom

      Törlés
  2. Azta, de szépek lettek!! Én is nagyon szeretem, csak ne lenne olyan időigényes... :-))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finom lett, köszönet a receptért!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy elkészítetted és ízlett! Köszönöm a visszajelzést! :)

      Törlés
  4. Köszönöm a receptet,tökéletes:)Nagyon finom lett!!

    VálaszTörlés
  5. Hát én meghagynám az eredeti recept krémadagját, mert PONT fordított arányban szeretem a krémet és a piskótát mint a képen látható:))

    VálaszTörlés
  6. Nalunk ez volt a szilveszteri suti. A kremet kicsit megbolonditottam citromhejjal, a csokihoz rumaromat adtam es a sutiket baracklekvarral is megkentem a krem mellett. Nagyon nagyon finom lett igy. Koszonom a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzsa, örülök hogy te is elkészítetted a sütit. Eltudom képzelni, hogy így megbolonditva is milyen finom volt. :) Köszönöm a visszajelzést! B.Ú.É.K!

      Törlés
  7. Köszönöm a receptet! Többször készítettem, de ez lett a legjobb. 1 héten belül másodszor kell sütni 🙂 Annyit változtattam, hogy másfélszeres krémet készítettem 😉

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen! :)
      Örülök, hogy ilyen sikere van nálatok is ennek a sütinek.
      Köszönöm a visszajelzést! :)

      Törlés
  8. Èn is el kèszítettem a sütit,nagy sikere volt. Köszönöm a receptet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Andrea, köszönöm a bizalmat! Örülök, hogy te is elkészítetted ezt a süteményt, és megvoltál elégedve vele.:)
      További kellemes Karácsonyt kívánok!🎄

      Törlés
  9. Nálunk nagy siker volt már csinálhat a következő adagot. Köszönöm a receptet

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen!😊
      Örülök, hogy nektek is ízlett ez a süti. Köszönöm a visszajelzést!

      Törlés
  10. Engem csak az zavar, hogy oké kiszaggatom a pogácsa szaggatóval, de ez nem olyan mint pl. a pogácsa tésztája, hogy a megmaradt tésztát utána összegyúrom és újra szaggatom .... Köröket nem tudsz úgy szaggatni, hogy ne maradjon "felesleg" ! Mit csináltok a megmaradt piskótával ???

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk sokszor magában is elfogynak a leeső részek, a kávé jó kísérője lehet. :)
      Bármilyen golyót vagy popcake-t lehetne készíteni a megmaradt tésztadarabkákból. Egy kis lekvár vagy mascarpone hozzáadásával, kedvenc fűszerünkkel ízesítve, esetleg darált dióval dúsítva, finom és gyors édesség lehet.
      Ha nem szeretnéd, hogy legyen piskótafölösleg, akkor ne szaggasd kerekre, hanem kockázd fel. Formailag más, de ízben pont az. :)

      Törlés