2016. január 26., kedd

Narancsos-kakaós BÚÉK keksz



Alig van munka ezzel a keksszel, pár perc alatt összeállítjuk, majd amíg pihen a hűtőben, mi is pihenhetünk, vagy végezhetjük a napi teendőinket. A szaggatás meg ugyancsak gyorsan megy, a végeredmény pedig egy finom omlós keksz. Bármilyen formával szaggatható, és a csokiba mártogatás akár el is maradhat, anélkül is finom, csak így egy kicsit mutatósabb. :)
Ebből az adagból 72 darab keksz lett.

Hozzávalók:

- 15 dkg liszt
- késhegy sütőpor
- 1 csipet só
- 2 dkg kakaópor
- 10 dkg porcukor
- 8 dkg vaj
- 1 tk narancs aroma (Vagy 1/2 kezeletlen narancs reszelt héja)
- 1 tojás

+ kb. 3 dkg fehércsokoládé

Elkészítés:

A száraz hozzávalókat egy nagyobb tálba szórjuk, majd elmorzsoljuk benne a kockákra vágott vajat. Az aromát és tojást is hozzáadva, egyneművé dolgozzuk, majd 2 részre osztjuk. Folpackba csomagoljuk mindkét gombócot, és legalább 1 órát, akár egész éjszakát a hűtőbe pihentetjük.

A hűtőből kivéve, lisztezett felületen az egyik tésztát kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk, majd tetszőleges kiszúróval kiszaggatjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk a kekszeket, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 8-10 perc alatt készre sütjük. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert akkor nagyon kemény lesz! Mivel barna a tészta, így nem lehet észrevenni, hogy mikor kezd barnulni a széle (a világos kekszekkel ellentétben), ezért 7-8 perc után ellenőrizzük le. A sütőből kivéve még puha a keksz, de hűlés közben szilárdul.

Hasonló képen járunk el a másik tésztagombóccal is.

A fehércsokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, majd a kekszek egyik sarkát belemártjuk.  Ez a lépés akár el is hagyható, aki nem szeretné díszíteni.


Ötlet Citromhabtól.

2 megjegyzés:

  1. Finom kekszet készítettél. Szeretem ezeket a könnyen elkészíthető falatkákat! Fémdobozba tartom ha mi nem esszük meg jönnek az unokák és rövid idő alatt eltüntetik:-))

    VálaszTörlés