2016. február 11., csütörtök

Csokoládékrémes kókuszos keksz + VKF! 76. forduló


Nem ünnepeljük a Valentin-napot, úgy gondolom/gondoljuk, hogy nem csak ezen napon kell kimutassuk szerelmünket, szeretetünket egymás iránt, hanem minden nap. Ezért nem is szoktam készíteni semmi spécit erre a napra, viszont elég gyakran szoktam kedveskedni a férjemnek valami finomsággal, mikor mit kíván.  Most ezen a kókuszos kekszen volt a sor, csokoládékrémmel összeragasztva, ami nagyon finom lett, csak úgy csappant meg a kekszes doboz tartalma. :)
Az alább megadott hozzávalókból 34 összeragasztott keksz lett.

A VKF! 76. fordulójára jelentkeznék is ezekkel a szép kis kekszekkel, minek témája a "Romantikus ételek", a házigazda pedig Eletem-etelei, a hasonló megnevezésű blog írója.

Hozzávalók a tésztához:

- 13 dkg liszt
- 1 csipet só
- 5 dkg porcukor
- 4 dkg étkezési keményítő
- 6 dkg kókuszreszelék
- 12 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
- 1 tojássárga
- 1 ek tej, de csak ha szükséges

Hozzávalók a krémhez:

- 6,5 dkg étcsokoládé
- 6,5 dkg habtejszín
- 2 tk akácméz

Elkészítés:

A kókuszreszeléket pár másodperc alatt kávédarálóval ledaráljuk.

A tészta száraz hozzávalóit egy mélyebb tálba mérjük és összekeverjük. Elmorzsoljuk a szoba-hőmérsékletű vajjal majd a tojássárgával és tejjel egyneművé dolgozzuk. Csak annyi tejet adjunk hozzá, hogy a massza összeálljon, még az is meglehet, hogy nem lesz szükségünk rá. Ezután folpackba csomagoljuk és 1 órát hűtőbe pihentetjük.

A hűtőből kivéve a tésztát két részre vágjuk és lisztezett felületen kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk, majd tetszőleges kiszúróval kiszaggatjuk. A leeső részeket összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk addig, amíg a tésztánk el nem fogy.
Így járunk el a másik tésztadarabbal is.

Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk a kekszeket, és előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt világosra sütjük. Amikor a széle már kezd barnulni, kivehetjük a sütőből.

A sütőből kivéve 2-3 percet hagyjuk hűlni a tepsibe, majd rácsra tesszük és teljesen kihűtjük.

A töltelékhez a tejszínt és mézet forrásig melegítjük, majd a darabokra tört csokit beletesszük, és egyneművé keverjük. Hagyjuk hűlni, amíg olyan pudingsűrűségű nem lesz, majd két-két kekszet összeragasztunk a krémmel.

A töltött kekszeket légmentesen záró dobozban tároljuk.

2 megjegyzés:

  1. Finomak lehetnek, mert nagyon jól néznek ki!
    Egyetértek azzal, amit írsz, s a Valentin napot mi sem szoktuk megtartani :-)

    VálaszTörlés
  2. Szuper jó, bármelyik nap jöhet belőle az évben. :-)

    VálaszTörlés