2016. március 31., csütörtök

Diós grillázs szelet


Húsvétra terveztem megsütni kedvenc tortámat, a kőfaltortát, de menetközbe változtattam rajta ezt-azt, a krémbe kevertem egy kevés aprított grillázst, s végül kisült egy még finomabb diós süti mint az eredeti recept. A krém lehet hogy kevésnek tűnhet, de szerintem nem kell több bele, mert így is egy igazi kalóriabomba, és egy szeletnél többet nem lehet megenni egyszerre annyira tömény. Azért ajánlom kipróbálásra, mert nagyon-nagyon finom. :)
A lapokhoz lehet használni csak 5 tojásfehérjét is, csak nekem megmaradt a sós perectől egy tojásfehérje és azt is beletettem hogy ne kelljen lefagyasztanom. 

Hozzávalók a lapokhoz:

- 6 tojásfehérje
- 1 csipet só
- 20 dkg porcukor
- 25 dkg darált dió

Hozzávalók a krémhez:

-  5 tojássárga
- 12 dkg porcukor
- 2 ek kakaópor (2 dkg)
- 20 dkg puha vaj

Hozzávalók a grillázshoz:

- 10 dkg kristálycukor
- 12 dkg dió

Elkészítés:

A tojásfehérjét a csipet sóval habbá verjük, majd állandó keverés mellett kanalanként hozzáadjuk a porcukrot és addig verjük amíg a porcukor elfogy és egy fényes, kemény habot nem kapunk. Óvatosan beleforgatjuk a darált diót.
Sütőpapírral bélelt 25x35 cm-es tepsibe egyenletesen belesimítjuk a diós masszát, és 175 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Lehet, hogy hosszabb ideig kell szárítani, akkor jó ha már a teteje megszáradt.

A sütőből kivéve pár percig hagyjuk a tepsibe, majd kiemeljük és lehúzzuk a sütőpapírt az aljáról, két egyforma részre vágjuk, majd kihűtjük.

Amíg hűl a lap addig elkészítjük a grillázst és a krémet.

A krémhez a tojássárgát simára kavarjuk a porcukorral és kakaóval, majd gőzfürdőn addig kavargatjuk, amíg a cukor teljesen felolvad és a krém besűrűsödik. Ezután levesszük a gőzfürdőről és teljesen kihűtjük.

A grillázshoz a kristálycukrot egy száraz serpenyőbe szórjuk, majd karamellízáljuk. Amikor már szép barna lett a színe beledobáljuk az egész, megtisztított diószemeket, jól összekavarjuk, hogy a karamellízált cukor mindenhol érje a diószemeket, majd egy olajjal megkent sütőlapra vagy sütőpapírra simítjuk, és teljesen kihűtjük.  Ezután összetördeljük egy húsklopfolóval vagy késes aprítóval.

Ha kihűlt a tojássárgás krém, akkor több részletbe hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat és gépi mixerrel keverjük habosra, mindig megvárva, hogy az előzőt simára keverje a gép. Ha kihabosítottuk, akkor az aprított grillázs felét is keverjük hozzá.

Az egyik lapot kenjük meg a krém felével, tegyük rá a másik lapot, majd kenjük rá a megmaradt krémet és szórjuk rá a maradék grillázst.

Hűtőbe tesszük 2-3 órára, akár egy éjszakára is. Fogyasztás előtt vegyük ki a hűtőből egy fél órával, majd tetszés szerint szeleteljük.

5 megjegyzés:

  1. nagyon jól néz ki ez a süti, de lenne egy kérdésem : a lapot két keskenyebb részre vágjuk, vagy lapjába vágjuk el? vagyis merőlegesen a lapra, vagy vizszintesen kettő lapra? nem tudom jobban elmagyarázni, de remélem érted, mire akarok kilyukadni :-D köszi a választ - megsütném Húsvétra

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Fenci, üdvözöllek a blogon! Örülök, hogy tetszik a süti.:) A kisült lapot nem úgy kell elvágni mint a tortának való piskótát, hanem ahogy te is írod, merőlegesen. Ha úgy vesszük, hogy én egy 25×35 cm nagyságú tepsibe sütöttem, akkor amiután kettőbe vágom, akkor 2 darab 12,5×35 cm vagy 25×17,5 cm lapokat kapok. Ez attól függ, hogy hogyan szeretnéd szeletelni. Én 25×17.5 cm-es lapokra vágtam. Remélem érthető voltam és ha elkészíted akkor fogjátok szeretni.:)

      Törlés
  2. Gyerekkorom egyik kedvenc süteménye és persze a mai napig az is maradt épp most holnap az az húsvétra is meg szeretném sütni .

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sokunk kedvence az a süti, és nem hiába, hisz nagyon finom. :)
      Jó választás Húsvétra is, biztos a család is örült neki.

      Törlés