2016. április 8., péntek

Gyors sós perec


Sós rágcsából nem lehet eleget készíteni nálunk, mindenki nagyon szereti, de különösen a férjem. Szinte minden hétvégén kell készíteni neki valamiféle sós aprósütit, ezért igyekszem gyorsan és könnyen elkészíthető recepteket találni. A receptes füzetembe lapozgatva bukkantam rá ezen egy kedves ismerősünktől leírt receptre, és sütöttem meg. Nagyon jól sikerült, amilyen gyorsan elkészült pont olyan gyorsan el is fogyott, ezért azt tanácsolom, hogy dupla adagot készítsetek. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 25 dkg liszt
- 1/2 cs. szárított élesztő
- 1 tk tengeri só
- 10 dkg vaj
- 1 ek házi sertészsír
- 1 tojássárga
- kb. 3-4 ek tejföl

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Tetejét megszórni:

- szezámmag
- egész mákszem
- só

Elkészítés:

A lisztet és sót egy nagyobb tálba szórjuk, majd elmorzsoljuk a vajjal és zsírral. Rászórjuk a szárított élesztőt, majd a tojássárgát is hozzáadva összedolgozzuk annyi tejföllel, hogy egy könnyen formálható, közepesen kemény tésztát kapjunk.

Pihentetés nélkül kinyújtjuk ujjnyi vastagra, majd lisztbe mártott perecformával kiszúrjuk a pereceket. A leeső részeket összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk addig, amíg a tésztánk el nem fogy.

Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, tetejüket lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, majd tetszés szerint megszórjuk magvakkal és 1-1 kis csipet sóval.

Előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük.

2 megjegyzés: