2016. október 14., péntek
Kakaós csiga (Darázsfészek) + Szakácsmustra 19. forduló
Rég nem készült nálunk péksüti, pedig régebben minden hétvégén készült valami finomság kelt tésztából. Hiányzik a reggeli tejes kávé mellé a saját készítésű péksütemény, de idő hiányában nagyon ritkán készül mostanában. Ezeket a kakaós csigákat is a Szakácsmustra játék 19. fordulójára készítettem. A háziasszony Éva, a Takarékos konyha blog írója, a választott szakács ezúttal pedig Horváth Ilona. Teljesen követtem a receptben leírtakat, csupán a tölteléknél írt margarint cseréltem le vajra, és több kakaós porcukorral szórtam meg. A csigák jól sikerültek, finomak voltak, csak nagyon sápadtak. Ez a sütőnek tudható be, mert nem a legjobb, és ha nem kenem le a tetejét tojássárgával, akkor ilyen sápadt péksütijeim lesznek. De ezt leszámítva, megvoltam elégedve a végeredménnyel.
Hozzávalók a tésztához:
- 60 dkg liszt
- 1 csipet só
- 1 ek cukor
- 2 tojássárga
- 3 dkg friss élesztő
- 3,3 dl tej
- 2 ek olaj
Hozzávalók a töltelékhez:
- 10 dkg vaj
- 6 ek porcukor
- 3 ek kakaópor
Locsolni:
- 2 dl tej
- 2 cs. vaníliás cukor
Elkészítés:
1 dl langyos tejbe belekavarunk 1 tk cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, lefödjük és meleg helyre tesszük.
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót és a cukrot, és elkeverjük. Közepében kis fészket alakítunk ki, beletesszük a tojássárgákat, a felfutott élesztőt, és összedolgozzuk annyi tejjel, hogy egy közepesen formálható tésztát kapjunk. Ha már jól összeállt a tésztánk, akkor hozzádolgozzuk az olajat is.
Egy tiszta konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát kiborítjuk egy enyhén lisztezett dolgozó felületre és óvatosan átgyúrjuk, majd kb. 55x40 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjük az olvasztott és kihűtött vaj felével, és megszórjuk a kakaós porcukorral.
Hosszabb oldalától kezdve szorosan feltekerjük, mint a bejglit.
Egy vastagabb cérnaszállal vagy jól vágó késsel, másfél ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, majd sütőpapíros tepsire fektetjük a tekercseket, közel egymáshoz. Rálocsoljuk a megmaradt olvasztott vajat, és pihentetés nélkül, hideg sütőben toljuk. 180 fokra állítjuk a sütőt.
A tejet elkavarjuk a vaníliás cukorral és felforrósítjuk, majd 15-18 perc sütés után kivesszük a csigákat a sütőből és meglocsoljuk a vaníliás tejjel. Visszatesszük a sütőben még 3-4 percre.
Tepsibe hagyjuk kihűlni.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nagyon guszták most szívesen elfogadnék belőle kóstolót! Köszönöm hogy jöttél játszani!
VálaszTörlésKöszönöm! :) Örvendek, hogy sikerült részt venni ezen a fordulón is.:)
TörlésNem baj ha sápadtak, lényeg hogy finomak lettek :-)
VálaszTörlésIgen, a lényeg az ízén van. ;)
TörlésNagyon guszták lettek, ügyes vagy. :-)
VálaszTörlésKöszönöm szépen! :)
TörlésNagyon jol néznek ki.Milyen zsírtartalmu vajat használtál?
VálaszTörlésKöszönöm szépen Kato! A kérdésedre válaszolva, 82%-os zsírtartalmú vajat használtam.
Törlés