2016. október 6., csütörtök

Sós csavart rudak


Sokféle sós rágcsálnivaló van már a blogon, de ezekből a sós nassolni valókból sosem elég. Szinte minden hétvégén kell készítenem, ezért igyekszem variálni őket, hol izésítésben, hol pedig a formájában. Ezek a sós rudak is finomra sikeredtek, ha valami sós rágcsára vágynátok, nyugodtan próbáljátok ki. :)

Hozzávalók:

- 35 dkg liszt
- 1/2 cs. szárított élesztő
- 1 tk só
- 1 tk őrölt köménymag
- 15 dkg vaj
- 2 dkg házi sertészsír
- 1 tojás
- kb. 2-3 ek tej

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Tetejét megszórni:- egész mákszem, szezámmag, só

Elkészítés:

A lisztet, sót, őrölt köménymagot és szárított élesztőt egy tálba szórjuk. Elmorzsoljuk a zsiradékkal, majd a tojással és tejjel összegyúrjuk. Cipócskát formálunk belőle, letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 15 percet pihentetjük.

Ezután kb. 3-4 mm vastagságú téglalappá nyújtjuk. Tetejét lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, megszórjuk tetszés szerint magvakkal és kevés sóval, majd derelyevágóval kb. 1 cm széles és 10 cm hosszú rudakra vágjuk.

Mindegyik rudat a két végénél fogva ellentétes irányba megcsavarjuk és sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, egymástól egy kicsit távolabb.

Előmelegített sütőben, 180 fokon aranybarnára sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése