2016. november 24., csütörtök

Mákos rácsos kosárkák


Rohamosan közeleg Karácsony, a hétvégén már Advent első vasárnapja, így már nyugodtan tervezhetjük az ünnepi menüt. :) Ezek a kosárkák is amolyan próbasütésként készültek, és annyira jól sikerültek, hogy biztosan ott lesznek az ünnepi asztalon. Tavaly diós töltelékkel készültek, rács nélkül, de most, hogy sikerült rácsozót vennem, muszáj volt kipróbálnom. :) Lehet, hogy nem a legjobb ötlet volt ezzel a tésztával kipróbálni, mert eléggé megszenvedtem vele, de nem adtam fel, és ezek a szépségek sültek ki végül. :)
Ha szeretitek a mákos süteményeket, akkor mindenképpen próbáljátok ki ezeket a kosárkákat, biztosan állítom, hogy nem fognak csalódást okozni.

Ebből az adagból nekem 18 kosárkám lett. A kosárka forma mértei 6,5x3,5x2,5 cm.

Hozzávalók a tésztához:

- 30 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- 1 csipet só
- 1/2 narancs reszelt héja
- 3 dkg házi sertés zsír
- 12,5 dkg vaj
- 1 tojássárga
- 3 ek frissen facsart narancslé
- kb. 2 ek tej

Hozzávalók a töltelékhez:

- 18 dkg darált mák
- 1,5 dl tej
- 1 ek frissen facsart narancslé
- 3-4 ek akácméz

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Elkészítés:

A lisztet és sót egy edénybe szitáljuk, és a zsiradékot elmorzsoljuk benne. Rászórjuk a cukrot, a narancs reszelt héját, hozzáadjuk a tojássárgát, a narancslevet és annyi kanál tejet, hogy összeálljon a tészta.
Folpackba csomagoljuk és hűtőben pihentetjük 40 percet.

A töltelék hozzávalóit összeforraljuk, majd kihűtjük.

A hűtőből kivéve, 20 grammos golyókat formázunk a tésztából.
Tenyerünk között kicsit lelapítjuk, majd kibéleljük (jól belenyomkodjuk) a kosárka formákat.

A mákos tölteléket a kosárkákba adagoljuk.

A megmaradt tésztát téglalapra nyújtjuk, majd lisztbe mártott rácsozóval végig megyünk rajta. Elég nehézkes volt, mert poronyó a tészta, de végül, több próbálkozás után sikerült. :) Ezután a rácsozott tésztából 6 cm-es köröket vágunk, és óvatosan a kosárka tetejére helyezzük, igazítjuk, lelógó részeket eltávolítjuk.
Ha nincs rácsozónk, akkor a kinyújtott tésztát felcsíkozzuk és rácsszerűen a kosárka tetejére helyezzük.

Egy tepsire rakosgatjuk őket, tetejüket lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20-25 percig készre sütjük, vagy amíg már szép aranybarna a tészta.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően lehet több vagy kevesebb.

A sütőből kivéve 5 percet pihentetjük, majd óvatosan kifordítjuk a formákból, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Tálaláskor enyhén megszórjuk porcukorral.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon szépen lettek, és biztos finomak is! Most egy kicsit irigyellek, mert már régóta szeretnék én is egy ilyen rácsozót venni, de eddig egy üzletben sem láttam :-) Nagyon mutatósak lettek!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! :) A rácsozóval én is így voltam, több évig kerestem, de sehol nem találtam. Végül az internetről rendeltem meg. Igaz, hogy egy hónapot vártam amíg ideért, de aztán nagy volt az öröm. :)

      Törlés
  2. Tényleg gyönyörűek!
    Játék van nálam, Várlak szeretettel.
    http://korsocska.blogspot.hu/2016/12/21-szakacsmustra-kiiras.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Megyek máris,és megnézem a kiírást. :)

      Törlés