2018. november 23., péntek

Cukkinis-citromos sütemény


Szeretem a cukkinit süteménybe használni, mert az íze semleges, viszont általa a sütemény szaftos lesz, és sokáig puha marad. Ezt a cukkinis-citromos sütemény receptet Edónál láttam, és hasonlóan mint az ő családjában, nálunk is reggelire készült. Jobban kezdődik a nap, ha valami itthon készült finomsággal indítjuk. :) Ha egy kicsit felszeretnénk dobni a  süteményt, akkor tetejére készíthetünk cukor- vagy citrommázat, esetleg olvasztott csokoládét is csurgathatunk a tetejére.

Hozzávalók:

- 19 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 6 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 2 kezeletlen citrom reszelt héja és leve
- 20 dkg cukkini (tisztán mérve)
- 2 tojás
- 18 dkg eritit
- 1 tk vanília paszta
- 3 ek kókuszzsír

Elkészítés:

A liszteket elkeverjük a sóval, a szódabikarbónával és citromhéjjal.

A cukkinit megpucoljuk, megmossuk, majd a nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Sózzuk, majd állni hagyjuk amíg előkészítjük a többi hozzávalót.

A tojásokat elkezdjük felverni amíg megnő a térfogata, majd az édesítőt is hozzáadva jól kihabosítjuk. Hozzáadjuk a frissen facsart citrom levét, a vaníliát és az olvasztott kókuszolajat.

A cukkinit kicsavarjuk, majd a tojásos masszához adjuk és óvatosan belekeverjük.

Végül egy spatulával hozzákeverjük a lisztes keveréket, majd sütőpapírral bélelt kalácsformába simítjuk.

Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 40-45 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat! Végezzünk tűpróbát!

A sütőből kivéve, a túllógó sütőpapír segítségével kiemeljük a formából és rácson kihűtjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése