2021. június 9., szerda

Lekváros csomag



Lekváros buktát terveztem készíteni, de amíg kelt a tészta, megláttam egy videót egy számomra érdekes péksütemény formázásról, és muszáj volt kipróbálnom. Sajnos a videót nem mentettem el, és most nem találtam, de bízom benne, hogy a képek alapján is érthető lesz az elkészítés folyamata. Egy kicsit időigényes a formázása, de ha már 1-2 darabot megformáztunk, és ráéreztünk a mikéntjére, akkor gyorsabban megy. Nehéznek nem nehéz, csak egy kis türelem kell hozzá.
Most is teljes kiőrlésű lisztből készült a péksüti, és hozzáadott cukor nélkül, de bármilyen buktának való tészta tökéletesen működne. Remélem nektek is tetszik, és következőkor majd a ti buktátok is ilyen szépen lesz becsomagolva. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 1 tojás
- 1 csipet só
- 3 ek eritrit
- kb. 3 dl tej
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 43 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 7 dkg búzasikér
- 1 cs. instant élesztő
- 5 dkg vaj

Megj:
- A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb tej szükséges hozzá. Azt javaslom, hogy kezdetben csupán 2,7 dl tejet adjunk hozzá, majd szükség esetén, apránként, hozzáadunk még a megmaradt tejből.

Hozzávalók a töltelékhez:

- 12 tk sűrűbb házi szilvalekvár

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk tej

Tetejét megszórni: - szezámmag

Elkészítés:

2,7 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk. Hozzáadjuk az egész tojást, a reszelt citrom héjat, a sót és az eritritet. Erre rászórjuk a kimért lisztet, a búzasikért és az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt tejből (esetleg többet is, ha szükséges).
Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat is, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát egy enyhén lisztezett felületre borítjuk, és 10 egyforma részre osztjuk.

Mindegyik tésztadarabból kis gombócot formázunk, letakarjuk és 15 percet pihentetjük. 

Ekkor egyenként, a tészta gombócokat kb. fél cm vastagságú négyzetre nyújtjuk. Az alsó és felső széleket felhajtjuk, majd a jobb és baloldali széleket ráhajtjuk.


Megfordítjuk, hogy a felhajtott rész alul kerüljük. A tészta közepébe teszünk egy teáskanálnyi lekvárt, majd a négyzet ellentétes sarkait összecsípjük. 


Alaposan lezárjuk mindenhol a tésztát, nehogy kifolyjon a lekvár. 



Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk a megformázott lekváros csomagokat úgy, hogy az összecsípett rész kerüljön alul.

Letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 30 percig pihentetjük.

Ezután lekenjük a tejjel hígított tojássárgával, sarkait megszórjuk szezámmaggal, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük. 
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)

2 megjegyzés:

  1. De jó, egy újabb ötletes formázás 😀. Szilvalekvárral biztos nagyon finom volt! Gondolom azt is Te főzted 😀.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon tetszik, ismét egy finomság különleges csomagban?

    VálaszTörlés