2021. május 29., szombat

Mogyorós zabkeksz

Kirándulásra készültek ezek a mogyorós zabkekszek, de az időjárás közbeszólt, mint oly sokszor mostanában. A kirándulás elmaradt, viszont megtelt a kekszes doboz. ;) Annyira nem bántuk, jó volt a keksz a délutáni kávé mellé is, a kirándulást meg bepótoljuk máskor. Nem túl édes, és egészségesebb hozzávalókból, hozzáadott cukor nélkül készült ez a zabkeksz, de így is jó választás az édesség utáni vágy csökkentésére..... és finom is. :)

Hozzávalók:

- 10 dkg zabpehely
- 10 dkg teljes kiőrlésű búza liszt
- 10 dkg darált mogyoró
- 1 csipet só
- 1 tk sütőpor
- 10 dkg eritrit
- 1/2 vanília rúd kikapart magja
- 10 dkg vaj
- 1 tojás
- 1-2 tk víz, ha nem állna össze a massza

Elkészítés:

A zabpelyhet kávédarálón ledaráljuk, majd a többi száraz hozzávalóval együtt egy nagyobb tálba szórjuk és elkeverjük. Elmorzsoljuk benne a kockára vágott hideg vajat, majd a vanília kikapart magját és az egész tojást is hozzáadva jól összedolgozzuk. 
Megj: Ha nem állna össze a massza, adjunk hozzá 1-2 ek vizet.

Folpackba csomagoljuk és 30 percet hűtőbe tesszük pihenni.

A hűtőből kivéve diónyi nagyságú golyókat formálunk, majd sütőpapírral kibélelt tepsire rakosgatjuk őket. 

Tenyerünkkel vagy egy lapos talpú pohárral lelapítjuk, majd egy villával megmintázzuk a tetejüket. 

180 fokra előmelegített sütőbe 10-12 perc alatt készre sütjük, vagy amíg el nem kezd a széle barnulni.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!)

Sütőből kivéve pár percet a tepsibe hagyjuk pihenni, majd rácsra tesszük és teljesen kihűtjük.

31 db 18 grammos keksz (kb. 5 cm átmérőjű) lett a fent megadott mennyiségből.

2 megjegyzés: