2021. május 22., szombat

Mákos fonalkalács




Még Húsvét előtt jött szembe velem egy igen látványos kalács elkészítésének a videója, wool roll bread néven. Nagyon megtetszett az egyszerűségé, és egyben a szépsége is. Mivel szeretek kipróbálni minél több formázási technikát, nem is volt kérdés, hogy elkészül Húsvétra. Akkor nem volt időm megírni és közzétenni a receptjét, de Pünkösd előtt mindenképpen szerettem volna, amennyiben nektek is megtetszik, akkor tudjátok elkészíteni az ünnepre. Még nem késő, és ha csak ezután sütnéd meg a kalácsot, próbáld ki ezt a fonalkalácsot. Nagyon egyszerű elkészíteni, a tölteléket is kedvünk szerint variálhatjuk, arról nem is beszélve, hogy milyen szép dekoratív. Remélem elnyerte a tetszéseteket, és kipróbáljátok ti is. :)

Hozzávalók a tésztához:

- kb. 2,1 dl tej
- 1 tojás
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 csipet só
- 1 ek méz
- 1/2 vaníliarúd kikapart magjai
- 30 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 5 dkg búzasikér
- 3/4 cs. instant élesztő
- 3 dkg vaj

Megj:
- A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb tej szükséges hozzá. Azt javaslom, hogy kezdetben csupán 1,8 dl tejet adjunk hozzá, majd szükség esetén, apránként, hozzáadunk még a megmaradt tejből.
- Méz helyett használhatunk cukrot is, ebből kb. 3 dkg-ot, vagy eritritet, és akkor hozzáadott cukor nélkül készül a tészta.

Hozzávalók a töltelékhez:

- 16 dkg darált mák
- 2 ek méz
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- kb. 0,7 dl tej

Megj: A tölteléknél is használhatunk méz helyett cukrot vagy eritritet. Kóstoljuk meg, és édesítsük ízlés szerint.

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk tej

Elkészítés:

1,8 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk. Hozzáadjuk az egész tojást, a reszelt citrom héjat, a sót, a mézet és a vanília rúd kikapart magjait. Erre rászórjuk a kimért lisztet, a búzasikért és az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt tejből (esetleg többet is, ha szükséges).
Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat is, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.

A töltelékhez a mákot egy tálba szórjuk. Hozzáadjuk a reszelt citrom héjat és a mézet, és elkeverjük annyi forró tejjel, hogy egy könnyen kenhető masszát kapjunk.

Egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral.

A megkelt tésztát egy enyhén olajozott felületre borítjuk, és 5 egyforma részre osztjuk. Mindegyik tésztadarabból kis cipót formázunk, letakarjuk és 15 percet pihentetjük.

Ekkor egyenként, mindegyik tésztagombócot ovális alakúra nyújtjuk. 

Képzeletben, vízszintesen 2 egyenlő részre osztjuk a tésztát. A felső részét egy éles késsel vagy pizzavágóval kb. 0,5 cm-es csíkokra vágjuk. A tészta alsó, egyben maradt részére egyenletesen rákenünk kb. 1 evőkanálnyi tölteléket. 

Két oldalról ráhajtjuk a tésztát, majd a mákos felétől kezdve a csíkozott rész felé haladva feltekerjük, ügyelve arra, hogy a csíkok vége a tésztahenger alja alá kerüljön.

A feltekert tésztahengert kör alakban a formában helyezzük.

Letakarjuk, és 30 percet pihentetjük.


Ezután a tetejét lekenjük a tejjel hígított tojássárgával, és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30-35 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat. Ha a teteje nagyon pirulna, félidőben takarjuk le alufóliával.

A kisült kalácsot a formában, pár percig rácson pihentetjük, majd levesszük a forma karimáját, átemeljük egy rácsra, és teljesen kihűtjük.



Áldott Pünkösdöt kívánok mindenkinek!

8 megjegyzés:

  1. Nagyon látványos, tetszik a trükk! ;-) Áldott ünnepet nektek is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! :)
      Viszont kívánok nektek us egy áldott Pünkösdöt!

      Törlés
  2. Ez is egy ötletes, mutatós, és finom kalács!
    Nektek is áldott pünkösdöt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Katalin! :)
      Áldott Pünkösdöt az egész családnak!

      Törlés
  3. Nagyon tetszik ötletes és finom kalács! Áldott ünnepet kívánok nektek is!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon tetszik a kalács, gyönyörűek a fotók is.

    VálaszTörlés