Még Húsvét előtt jött szembe velem egy igen látványos kalács elkészítésének a videója, wool roll bread néven. Nagyon megtetszett az egyszerűségé, és egyben a szépsége is. Mivel szeretek kipróbálni minél több formázási technikát, nem is volt kérdés, hogy elkészül Húsvétra. Akkor nem volt időm megírni és közzétenni a receptjét, de Pünkösd előtt mindenképpen szerettem volna, amennyiben nektek is megtetszik, akkor tudjátok elkészíteni az ünnepre. Még nem késő, és ha csak ezután sütnéd meg a kalácsot, próbáld ki ezt a fonalkalácsot. Nagyon egyszerű elkészíteni, a tölteléket is kedvünk szerint variálhatjuk, arról nem is beszélve, hogy milyen szép dekoratív. Remélem elnyerte a tetszéseteket, és kipróbáljátok ti is. :)
Hozzávalók a tésztához:
- 1 tojás
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 csipet só
- 1 ek méz
- 1/2 vaníliarúd kikapart magjai
- 30 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 5 dkg búzasikér
- 3/4 cs. instant élesztő
- 3 dkg vaj
- A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb tej szükséges hozzá. Azt javaslom, hogy kezdetben csupán 1,8 dl tejet adjunk hozzá, majd szükség esetén, apránként, hozzáadunk még a megmaradt tejből.
- Méz helyett használhatunk cukrot is, ebből kb. 3 dkg-ot, vagy eritritet, és akkor hozzáadott cukor nélkül készül a tészta.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 2 ek méz
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- kb. 0,7 dl tej
Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk tej
Elkészítés:
Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat is, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)
Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.
A töltelékhez a mákot egy tálba szórjuk. Hozzáadjuk a reszelt citrom héjat és a mézet, és elkeverjük annyi forró tejjel, hogy egy könnyen kenhető masszát kapjunk.
Egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral.
A megkelt tésztát egy enyhén olajozott felületre borítjuk, és 5 egyforma részre osztjuk. Mindegyik tésztadarabból kis cipót formázunk, letakarjuk és 15 percet pihentetjük.
Ekkor egyenként, mindegyik tésztagombócot ovális alakúra nyújtjuk.
Képzeletben, vízszintesen 2 egyenlő részre osztjuk a tésztát. A felső részét egy éles késsel vagy pizzavágóval kb. 0,5 cm-es csíkokra vágjuk. A tészta alsó, egyben maradt részére egyenletesen rákenünk kb. 1 evőkanálnyi tölteléket.
Két oldalról ráhajtjuk a tésztát, majd a mákos felétől kezdve a csíkozott rész felé haladva feltekerjük, ügyelve arra, hogy a csíkok vége a tésztahenger alja alá kerüljön.
A feltekert tésztahengert kör alakban a formában helyezzük.
Letakarjuk, és 30 percet pihentetjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat. Ha a teteje nagyon pirulna, félidőben takarjuk le alufóliával.
A kisült kalácsot a formában, pár percig rácson pihentetjük, majd levesszük a forma karimáját, átemeljük egy rácsra, és teljesen kihűtjük.
Nagyon látványos, tetszik a trükk! ;-) Áldott ünnepet nektek is!
VálaszTörlésKöszönöm szépen! :)
TörlésViszont kívánok nektek us egy áldott Pünkösdöt!
Ez is egy ötletes, mutatós, és finom kalács!
VálaszTörlésNektek is áldott pünkösdöt!
Köszönöm szépen Katalin! :)
TörlésÁldott Pünkösdöt az egész családnak!
Nagyon tetszik ötletes és finom kalács! Áldott ünnepet kívánok nektek is!
VálaszTörlésKöszönöm szépen Éva! :)
TörlésNagyon tetszik a kalács, gyönyörűek a fotók is.
VálaszTörlésKöszönöm szépen! :)
Törlés