Nem bonyolítottam túl a tésztát, csak egy egyszerű teljes kiőrlésű lisztből készült kelt tészta, hozzáadott cukor nélkül. Inkább a formázáson volt a lényeg, amit már rég ki szerettem volna próbálni. Anno Limaránál láttam ezt a formázási technikát, sokat váratott magára, de megérte elkészíteni. Egy sima kelt tészta, és mégis milyen szép látványos péksütemény lett a végeredmény. Nekem nagyon tetszik ahogy sikerült ez a virág briós, és bízom benne, hogy majd ti is így vélekedtek róla. :)
Hozzávalók:
- 1 tojás
- kb. 3 dl tej
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 6 dkg eritrit (vagy 2 ek méz vagy 5 dkg cukor)
- 43 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 7 dkg búzasikér
- 1 cs instant élesztő
- 5 dkg vaj
- A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb tej szükséges hozzá. Azt javaslom, hogy kezdetben csupán 2,7 dl tejet adjunk hozzá, majd szükség esetén, apránként, hozzáadunk még a megmaradt tejből.
Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz
Tetejét megszórni: - egész mákszem, szezámmag
Elkészítés:
Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat is, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)
Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát egy enyhén lisztezett felületre borítjuk, és 10 egyforma részre osztjuk.
Mindegyik tésztadarabból kis gombócot formázunk, letakarjuk és 15 percet pihentetjük.
Ekkor egyenként, mindegyik cipót 2 egyforma részre osztunk, majd kb. 24-26 cm hosszúságú rúddá sodorjuk.
"U" betű alakban hajtjuk minkettőt és egymásra helyezük, úgy hogy az alsó tésztarúd szárai lefele mutassanak, a másik, felül elhelyezkedő tésztarúd szárai pedig felfele.
Az alul elhelyezkedő tésztarúd mindkét szárát felülről átbújtatjuk az alsó tészta meghajlított részén.
Egy kicsit megigazgatjuk, majd óvatosan átemeljük egy sütőpapiros tepsire, egymástól távolabb rakosgatva.
Letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 30 percig pihentetjük.
Ezután lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, és megszórjuk egész mákszemmel vagy szezámmaggal.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)
Egyszerűen: csodás! :-)
VálaszTörlésKöszönöm szépen! :)
TörlésNagyon szép ! Sok péksütit kipróbáltam már "Limarától" ami sokszor nem is úgy sikerült mint ahogy kellett volna de erre nem emlékszem:) Egyszer teszek egy próbát ezzel is!
VálaszTörlésKöszönöm szépen Éva! :)
TörlésIgen, sok jó ötlet van Limaránál. Én csak bátorítani tudlak, hogy te is próbáld ki ezt a formázást. Nem nehéz, és olyan szép mutatós. :)
Nem sokáig vártam a próbára már kóstoláson is túl vagyok. Igaz nálam más alapanyaggal készült de nagyon finom lett és aránylag könnyen is ment, rövidesen mutatom, köszi!
TörlésÖrülök, hogy te is elkészítetted, és te is úgy véled, hogy nem ördöngös az elkészítése. :)
TörlésTényleg nagyon mutatós, máris étvágyat csinált 😀.
VálaszTörlésKöszönöm szépen! :)
TörlésCsodálatos! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen! :)
TörlésNagyon szép lett!
VálaszTörlésKöszönöm szépen! :)
Törlés