Nagyon finom a kalács, és egy kicsit különlegesebb a ropogós réteggel a tetején. Érdemes elkészíteni. :)
Hozzávalók a tésztához:
- 1 tojás
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 1/2 ek méz
- 1 csipet só
- 32 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 5 dkg búzasikér
- 5 g porélesztő
- 4 dkg vaj
- A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb tej szükséges hozzá. Azt javaslom, hogy kezdetben csupán 1,8 dl tejet adjunk hozzá, majd szükség esetén, apránként, hozzáadunk még a megmaradt tejből.
- Méz helyett használhatunk cukrot is, ebből kb. 4-5 dkg-ot, vagy eritritet, és akkor hozzáadott cukor nélkül készül a tészta.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 5 dkg étcsokoládé
- 1 ek méz vagy ízlés szerint
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- kb. 0,3 dl tej
Elkészítés:
Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat is, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)
Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.
A töltelékhez a csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, majd ráöntjük a darált mogyoróra. Hozzáadjuk a citrom héjat, az édesítőt, és elkeverjük annyi forró tejjel, hogy egy egynemű, könnyen kenhető masszát kapjunk. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl híg a töltelék!
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, majd kb. 40 x 24 cm-es téglalappá nyújtjuk.
Egyenletesen rákenjük a mogyorós-csokis tölteléket, majd 5 darab 8 cm széles csíkra vágjuk.
A tésztacsíkokat egymásra helyezzük, ügyelve arra, hogy a legszebb csík kerüljön felül.
Sütőpapírral bélelt, 25x11 cm-es kalácsformában helyezzük, letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 25 percet pihentetjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!
A sütőből kivéve, 5 percet a formába hagyjuk hűlni, majd a túllógó sütőpapír segítségével kiemeljük a formából a kalácsot, és rácson kihűtjük.
Nagyon guszta és finom lehet! Ötletes ez a csíkozási módszer igyekszem egyszer majd hasznát venni:)
VálaszTörlésKöszönöm Éva! :)
TörlésBármilyen töltött kalácsnál jól alkalmazható ez az egyszerű formázás.
Fincsi kalácsot sütöttél, nagyon guszta! Nagyon jól néznek ki raja a hullámok 😊.
VálaszTörlésKöszönöm szépen Katalin! :)
Törlés