2021. május 17., hétfő

Copfos diós-csokoládés kalács


Egyszerű diós kalács, amit egy kicsit felturbóztam csokoládéval, és egy kicsit más külsőt adtam neki. A töltelékbe a dió mellé került egy kevés belga étcsokoládé és baracklekvár, így együtt valami leírhatatlanul finom lett. A kalács formázása roppant egyszerű, készítettem már hasonlót, sőt még kiflit is. Szeretem ezt a kalács formázást, mert nem lehet elrontani, és a végeredmény a megszokottól egy különlegesebb, mutatós kalács lesz.

Ha te is kedvet kaptál hozzá, elkészítheted akár Pünkösdre is, biztos megállja a helyét az ünnepi asztalon. (Hozok a héten egy mákos kalács ötletet is.)

Én most teljes kiőrlésű lisztből készítettem, de itt megtalálod hagyományos hozzávalókból, és ha kiflinek formáznád, ide kattintva megtalálod a receptet. Sok sikert hozzá! :)

Hozzávalók a tésztához:

- 1 tojás
- 1 csipet só
- 2 ek méz
- 1/2 kezeletlen citrom reszlet héja
- 43 dkg teljes kiprlésű liszt
- 7 dkg búzasikér
- 1 szárított élesztő
- kb. 3,1 dl tej
- 5 dkg vaj

Megj:
- A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb tej szükséges hozzá. Azt javaslom, hogy kezdetben csupán 2,7 dl tejet adjunk hozzá, majd szükség esetén, apránként, hozzáadunk még a megmaradt tejből.
- Méz helyett használhatunk cukrot is, ebből kb. 5 dkg-ot, vagy eritritet, és akkor hozzáadott cukor nélkül készül a tészta.

Hozzávalók a töltelékhez:

- 15 dkg darált dió
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1-2 ek méz (ízlés szerint)
- 5 dkg étcsokoládé
- kb. 0,2 dl tej
- 1 ek baracklekvár

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk tej

Elkészítés:

2,7 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk. Hozzáadjuk az egész tojást, a reszelt citrom héjat, a mézet és a sót. Erre rászórjuk a kimért lisztet, a búzasikért és az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt tejből (esetleg többet is, ha szükséges).
Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat is, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.

A töltelékhez a csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, majd ráöntjük a darált dióra. Hozzáadjuk a citrom héjat, az édesítőt, a baracklekvárt, és elkeverjük annyi forró tejjel, hogy egy egynemű, könnyen kenhető masszát kapjunk. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl híg a töltelék!

A megkelt tésztát enyhén olajozott munkafelületre borítjuk, és bb. 45x33 cm-es téglalappá nyújtjuk. Próbáljunk olyan széles tésztát nyújtani, hogyha majd feltekerjük, akkor beleférjen a formába. Ha nem sikerül pont akkorára tekerni, és egy kicsit hosszabb lesz, levágjuk az egyik, vagy mindkét végét, hogy kényelmesen beleférjen a formába.

Miután kinyújtottuk, képzeletben, vízszintesen 2 egyenlő részre osztjuk a tésztát. Az alsó részét egy éles késsel/pizzavágóval kb. 1 cm-es csíkokra vágjuk, majd 3 szálankét összefonjuk.

A tészta felső, egyben maradt részére egyenletesen rákenjük a diós-csokoládés tölteléket.

A diós felétől kezdve, a fonott rész felé haladva feltekerjük, mint a bejglit, ügyelve arra, hogy a fonatok vége a kalács alja alá kerüljön.

Sütőpapírral bélelt nagy kalácsformába (9,5x15x31 cm) tesszük, és letakarva 30 percig pihentetjük.

Tetejét lekenjük a tejjel hígított tojássárgával, és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 35-40 perc alatt készre sütjük.

A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat. Ha a teteje nagyon pirulna, félidőben takarjuk le alufóliával.

A kisült kalácsot a formában, pár percig rácson pihentetjük, majd a túllógó sütőpapír segítségével kiemeljük a formából és rácson hűtjük tovább.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon mutatós , guszta! Ilyen fonást még nem próbáltam de nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Éva! :)
      Próbáld csak ki ezt a kalács fonást, nagyon könnyű, nem lehet elrontani.

      Törlés
  2. Nagyon érdekes a formázása, tényleg egy különkeges kalács 😊! És nagyon finom is lehet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Katalin! :)
      Egy kicsit más mint a megszokott fonott kalács, és igen, nagyon finom volt. :)

      Törlés