2021. július 21., szerda

Brownie muffin



Ha már nincs az a nagy kánikula és be lehet kapcsolni a sütőt, akkor kényeztessük magunkat egy finom brownie muffinnal. Én most megadtam a módját, és még a tetejére is tettem egy kevés karamellizált fehércsokoládét díszítésként.... ha lúd, hát legyen kövér. :) Azért azt hozzá kell tennem, hogy hozzáadott cukor nélkül készült a muffin, és durum liszttel. Nem a legkalóriaszegényebb süti, de az a nagyon tömény sütemény sem, kényelmesen lemegy 1-2 darab belőle (akár még több is :) ). 
Nálunk nem volt hosszú életű ez a brownie muffin, finom volt, nagyon gyorsan fogyott. Amennyibe egy egyszerű és gyors csokis sütire vágynátok, készítsétek el ezt a muffint ti is, a siker garantált. :)

Hozzávalók 13 db muffinhoz:

- 10 dkg durumliszt
- 1 csipet só
- 1 tk cukrozatlan kakaópor
- 1 tk őrölt fahéj
- 1/2 cs sütőpor
- 4,5 dkg darált mogyoró
- 10 dkg étcsokoládé
- 5 dkg vaj
- 3 tojás
- 8 dkg eritrit
- kb. 0,6 dl tej

Tetejére díszíteni: - kb. 5 dkg karamellizált fehércsokoládé ( el is hagyható)

Elkészítése:

A lisztet kimérjük, hozzáadjuk a sót, a kakaót, az őrölt fahéjat, a sütőport és a darált mogyorót, majd elkeverjük.

Az étcsokoládét a vajjal együtt, egy kisebb lábasba, alacsony lángon melegíteni kezdjük. Amikor már félig felolvadt, levesszük a lángról és addig kevergetjük, amíg teljesen felolvad a vaj és csoki, és egynemű, szép selymes lesz. Langyosra hűtjük.

A tojásokat az eritrittel habosra keverjük, amíg megnő a térfogata és világos színű lesz. 

Tovább keverve, vékony sugárba hozzáöntjük a kihűlt vajas csokoládét.

Végül, spatulára váltva, több részletben és váltakozva hozzáadjuk a lisztes keveréket és a tejet, majd egyneművé keverjük.

A muffin sütő tepsi mélyedéseit kibéleljük papírkosárkákkal, majd elosztjuk a masszát a kapszlikba. Ügyeljünk arra, hogy ne rakjuk tele a papírkosárkákat, csupán két-harmadáig.

Megj: Ha szilikon muffin sütőformát használunk, akkor a formát egy tepsire helyezzük, majd így töltjük meg a mélyedéseket. Ebben az esetben nem kell papírkosárkákat használni, és vajazni, lisztezni sem kell a mélyedéseket. Nem fog beleragadni a muffin.

Előmelegített sütőben, 170 fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.

Ezután kivesszük a sütőből, pár percig hagyjuk a formába, majd rácsra téve kihűtjük.

Ha kihűlt, a díszítéshez a csokoládé 3/4-ét vízgőz fölött felolvasztjuk, majd levesszük a gőzfürdőről, hozzáadjuk a megmaradt csokit, és addig kavargatjuk, amíg teljesen felolvad.  Egy papírtölcsér segítségével (vagy zacskóba töltve és ennek egyik sarkát levágva) (be)csíkozzuk/rácsozzuk a muffin tetejét.


6 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek lettek, szép mutatós a díszítésük! És hogy milyen finomak lehetnek, azt csak elképzelni tudom 😊.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Katalin! :)
      Nagyon finom volt ..... de mi nem finom,amiben csoki van. ;)

      Törlés
  2. Leányzómnak gyengéje a brownie, egyszer meg fogom lepni ilyen muffin formájúval is! A díszítés egész jól áll néki, szépek is lettek, nem csak finomak! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Gerdi! :)
      Tudja a Lányod mi a jó, a csokis dolgok a legfinomabbak. Biztosan tetszene a muffin formájú brownie is neki.

      Törlés
  3. Szaftosnak néz ki, jó ötlet ez a muffin forma! :-)

    VálaszTörlés