2021. szeptember 3., péntek

Szilvalekváros muffin


Mi a tervetek a hétvégére? Otthoni pihenés vagy inkább egy jó kis kirándulás a program? 
Bármi is legyen, készítsétek el ezt az egyszerű szilvalekváros muffint. Nem túl édes, hozzáadott cukor nélkül készült, és alig van munka vele. Ja, és ha már úgyis szilvaszezon van, és mindenki szilvalekvárt főz, akkor biza idei szilvalekvár dukál hozzá. 
Reggelire vagy a délutáni kávé mellé is jó választás, de akár a kirándulásra is magunkkal vihetjük. :)

Hozzávalók 12 db-hoz:

- 22 dkg durum liszt
- 1 csipet só
- 2 ek (kb. 20 g) egész mákszem
- 1 tk őrölt fahéj
- 1/2 cs sütőpor
- 5 dkg vaj
- 8 dkg eritrit
- 3 tojás
- 1 dl natúr joghurt
- kb. 0,3 dl tej

+ 12 tk szilvalekvár

Elkészítés:

A lisztet kimérjük, hozzáadjuk a sót, az egész mákszemet, az őrölt fahéjat és a sütőport, majd elkeverjük.

A vajat az eritrittel habosra keverjük, amíg kivilágosodik és megnő a térfogata. A tojásokat egyesével hozzáadva tovább habosítjuk. Kisebb fokozatra állítjuk a mixert, és váltakozva hozzáadjuk a joghurtot és a lisztes keveréket, végül pedig a tejet is. 

A muffin sütő tepsi mélyedéseit kibéleljük papírkosárkákkal, majd egy-egy kanálnyi masszát teszünk a kosárkákban. Erre rákanalazunk középre egy teáskanál szilvalekvárt, végül befödjük egy kanálnyi masszával, ügyelve arra, hogy ne rakjuk tele a papírkosárkákat, csupán két-harmadáig.

Megj: Ha szilikon muffin sütőformát használunk, akkor a formát egy tepsire helyezzük, majd így töltjük meg a mélyedéseket. Ebben az esetben nem kell papírkosárkákat használni, és vajazni, lisztezni sem kell a mélyedéseket. Nem fog beleragadni a muffin.

Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük. 
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat. Végezzünk tűpróbát!

A sütőből kivéve pár percig a formába pihentetjük, majd rácsra téve teljesen kihűtjük.

2 megjegyzés: