2021. szeptember 1., szerda

Fahéjas csíkos kifli teljes kiőrlésű lisztből



"Itt van az ősz, itt van újra ..." mondhatnánk, talán még idő előtt is és hirtelen. De ha már így alakult, akkor jöhetnek a kelt tészták, amelyek sajnos háttérbe szorultak a nyár folyamán. Kezdem a sort egy  finom, foszlós és mutatós kiflivel, ezzel a csíkos kiflivel, amit fahéjjal, de akár kakaóval is ízesíthetünk. Nálam most fahéjasan készült, egy kevés kakaó csupán a színéért került bele, de ez akár el is hagyható.
Most, hogy az iskola is elkezdődött, biztos vagyok benne, hogy nemcsak reggelire kínálhatjuk egy bögre forró tejes kávé mellé, de a gyerekek is örülnének ha egy ilyen kiflit találnának az uzsonnás dobozban. :)

Hozzávalók:

-  kb. 3,1 dl tej
- 1 tojás
- 2,5 ek méz
- 1 csipet só
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 43 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 7 dkg búzasikér
- 1 cs instant élesztő
- 5 dkg vaj

- 2 ek őrölt fahéj
- 1 tk kakaópor
- 3-4 ek víz

Megj.: - A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb tej szükséges hozzá. Azt javaslom, hogy kezdetben csupán 2,7 dl tejet adjunk hozzá, majd szükség esetén, apránként, hozzáadunk még a megmaradt tejből.
- Amennyiben méz és hozzáadott cukor nélkül készítenéd el a kifliket, akkor használj kb. 6 dkg eritritet.

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk tej

Elkészítés:

2,7 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk, majd hozzáadjuk az egész tojást és a mézet, rászórjuk a citrom reszelt héját, a sót, a lisztet és búzasikért, valamint az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt 0,4 dl tejből (esetleg többet is, ha szükséges).
Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd a tésztát két egyenlő részre osztjuk.

Az egyik tésztadarabot cipóvá formázzuk és egy vékonyan kiolajozott edénybe helyezzük, majd egy tiszta konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük.

A másik tésztadarabot visszatesszük a mixer táljába, hozzáadjuk a vízzel elkevert fahéjat és kakaót, és jól összedolgozzuk. Ezután egy vékonyan kiolajozott edénybe tesszük, letakarjuk konyharuhával, és duplájára kelesztjük.

Ha megkeltek a tészták, 2-2 részre osztjuk mindkettőt, így kapunk 2-2 világos és barna tésztadarabot.

Előbb, az egyik fehér tésztát kb. 25 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk, majd egy barnát is ugyanekkorára. A fehér tésztára ráhelyezzük a barnát, párszor végig megyünk rajta a sodrófával, majd 8 körcikkre vágjuk, és szélesebb felüktől feltekerjük kifli alakúra. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk a megformázott kifliket, letakarjuk és 30 percet pihentetjük.

Hasonlóan járunk el a másik két tésztacipóval is.

Ekkor lekenjük a tejjel hígított tojássárgával, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

7 megjegyzés:

  1. Nagyon szép kis duci kifliket készítettél !

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta kifliket sütöttél, finomak lehettek 😊! A fahéj nálunk is kedvenc, és ahogy írod, itt az ősz, készülhetnek a kelt tészták...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, Katalin!
      Már alig vártam, hogy enyhüljön az idő, és újra belehessen kapcsolni a sütőt. :)

      Törlés
  3. Válaszok
    1. Kedves Noémi, igen 43 dkg a liszt.
      Köszönöm az észrevételt! Máris javítottam a bejegyzésben. :)

      Törlés
    2. Én köszönöm! Sokszor én is gyorsan gépelek, és kimaradnak betűk. 😊

      Törlés