2021. augusztus 13., péntek

Tahinis csokoládé fudge


Ritka az az eset, amikor 2 hozzávalóból egy nagyon finom és gyors édességet tudunk készíteni .... és még a sütőt sem kell bekapcsolni hozzá. Ami, valljuk be, a mai forró napokban, igen nagy előny tud lenni. Ez a tahinis csokoládé fudge, ilyen 2 hozzávalós, elronthatatlan, szuper édesség. Még 10 perc sem kell az elkészítéséhez (a dermedési időt leszámítva), és hideg helyen több napig is eláll, semmit nem veszítve az élvezeti értékéből. Állaga és íze is tökéletes, nem morzsálódik, szájban olvadós, tömény csokis finomság.  Ha dúsítani szeretnénk, akkor pirított szezámmagot is keverhetünk a masszához, de nélküle is nagyon finom. :)
 
Hozzávalók:

- 10 dkg jó minőségű étcsokoládé pasztilla (legalább 54%-os)
- 12 dkg tahini (szezámpaszta)
- ízlés szerint méz (opcionális)

Elkészítés:

Csokoládé pasztilla hiányában, a csokoládét apróra vágjuk, majd vízgőz fölé helyezett edénybe tesszük. Vigyázzunk, hogy az edény alja ne érjen bele a vízbe!
Hozzáadjuk a tahinit, és addig kevergetjünk, amíg szinte teljesen felolvad a csokoládé. Ekkor levesszük az edényt a vízfürdőből, és addig kavargatjuk tovább, amíg a maradék csokoládé is elolvad, és egy sima, egynemű masszát kapunk.

Kóstoljuk meg, és ha nem elég édes, akkor ízlés szerint adjuk hozzá mézet, és keverjük simára.

A masszát sütőpapírral bélelt, kb. 10 x15 cm nagyságú edényben vagy szilikon formába töltjük. 
Én most 10 x 2,5 cm nagyságú szilikon formákba töltöttem, és 6 darab, 2 cm magas tahinis csokoládé fudge lett.

Hűtőbe tesszük 3-4 órára, amíg jól megdermed. Hagyhatjuk ilyen hosszúkás alakúra is, de falatnyi kockákra is vághatjuk. Légmentesen záró dobozba tároljuk. 


Ötlet innen.

10 megjegyzés:

  1. Nagyon szívesen kipróbálnám mert nagyon guszta és biztos finom csak ez a szezámpaszta számomra ismeretlen:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy neked is teszik ez a finomság! :)
      A szezámpaszta nem mást, mint szezámmagból készített paszta. A bolti is elég finom, de házilag is könnyen elkészíthető: a pirított szezámmagot az aprítógépbe néhány kanál olajjal krémesre daráljuk, ennyi az egész. :)
      Tahini helyett mogyoróvajjal is finom lehet készíteni.

      Törlés
  2. Nagyon finom lehet, én is szívesen megkóstolnám 😊.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Finom volt, igen..... érdemes elkészíteni. :)

      Törlés
  3. Örülök, hogy rátaláltam erre az egyszerű finomságra! Hamarosan kezdődik az iskola, minden hétvégén valami nasival kedveskedem a kollégista unokámnak. Ezt feltétlenül elkészítem - Köszönöm! marisz

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Milyen jó dolga van az unokádnak. :) Remélem neki is fog ízleni ez az egyszerű, de nagyszerű édesség.
      Örülök, hogy elnyerte tetszésed, és te is elkészíted!

      Törlés
  4. Micsoda ķülönlegesség! Nagyon jól néz ki...

    VálaszTörlés
  5. Válaszok
    1. Ahogy a bejegyzésben is írtam, a tahini az a szezámpaszta. Boltban is lehet kapni, de házilag is ellehet készíteni egy jó aprítógép segítségével.

      Törlés