2022. április 1., péntek

Márványos kókuszos piskóta


Ez a márványos kókuszos piskóta egy példa arra, hogy egy nagyon egyszerű, már-már banálisnak gondolt süteményt, hogy lehet látványossá varázsolni. Nem szükséges hozzá semmi bonyolult konyhai trükk, csupán egy kés vagy kanál nyele, és máris megalkothatjuk ezt a csodaszép mintát. :)
Kínálhatjuk az ünnepi asztalon, hétvégi desszertnek is kitűnő, akár reggeli gyanánt kakaó mellé, de uzsonnára is nagyon jól tud esni.
Szóval, ha egy roppant egyszerű és könnyen elkészíthető, de annál látványosabb süteményt készítenél, ajánlom ezt a finom márványos kókuszos piskótát. Tényleg nagyon finom, és ha a tetejére még csoki mázat is tennénk, akkor nagyon kókuszkocka feelingje lenne, csak ebben az esetben nem látszana a szép mintázat a tetejét.

Hozzávalók:

- 5 dkg durum liszt
- 5 dkg kókuszliszt
- 1/2 cs sütőpor
- 1 csipet só
- 5 tojás
- 8 dkg méz
- 5 ek olaj

+ 1 ek cukrozatlan kakaópor
+ 1 -2 ek víz
+ 2 ml dr. Oetker rum aroma

Elkészítés:

Egy tálba mérjük a durum lisztet és a kókuszlisztet, hozzáadjuk a sütőport és sót, és elkeverjük.

Az egész tojásokat elkezdjük kihabosítani, majd amikor megnőtt egy kicsit a térfogata, hozzácsurgatjuk a mézet, és addig keverjük, amíg kifehéredik és megháromszorozza a térfogatát.

Tovább keverve, vékony sugárba hozzáöntjük az olajat is, és krémesre keverjük.

Ekkor spatulára váltunk, és körkörös mozdulatokkal, óvatosan hozzákeverjük a lisztes keveréket is.

A massza 2/3 részét sütőpapírral bélelt, 24 x 20 cm nagyságú tepsibe simítjuk. A maradékhoz hozzáadjuk a kakaóport, a rumaromát és vizet, és egyneművé keverjük. Egy kiskanál segítségével pöttyöket teszünk a kakaós masszából a világos tészta tetejére, majd egy kés vagy fogpiszkáló segítségével nyolcasokat írunk a masszában, kialakítva a márványos mintát.

Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.

5 megjegyzés:

  1. Nagyon látványos és finom süteményt sütöttél! Néztem a hozzávalókat hogy tudom variálni hogy én is elkészíthessem:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Éva! :)
      Szerintem a durum liszt helyett nyugodtan használhatsz finom lisztet, és a kókuszliszt helyett kókuszreszeléket, vagy ledarált kókuszreszeléket. Így is működne, mert már kipróbáltam. :)

      Törlés
    2. köszi a válaszod én is erre gondoltam!

      Törlés