2022. március 18., péntek

Aszalt szilvás, mézes piskóta

 

Egy kis takarítást végeztem a kamrában, és találtam egy fél zacskónyi megbontott aszalt szilvát, amit mindenképpen felszerettem volna használni. Nem bonyolítottam túl a dolgokat, készült egy puha mézes piskóta, fahéjjal fűszerezve, aminek a tetejét megszórtam a feldarabolt aszalt szilvával. Ilyen egyszerű, és mégis olyan finomságos lett ez a sütemény. :) 

Hozzávalók: 

- 10 durum liszt
- 5 dkg darált mogyoró
- 1 csipet só
- 2 tk őrölt fahéj
 -1/2 cs sütőpor
- 5 tojás
- 2,5 ek méz
- 5 ek olaj

+ 14 dkg aszalt szilva + 1 csapott ek durum liszt

Elkészítés:

Egy tálba mérjük a durum lisztet, hozzáadjuk a darált mogyorót, a sót, az őrölt fahéjat és a sütőport, és elkeverjük.

Az asztalt szilvát nagyobb darabokra vágjuk. Megszórjuk egy kevés liszttel, és összekeverjük.

Az egész tojásokat elkezdjük habosítani, és amikor a térfogata kezd növekedni, hozzácsurgatjuk a mézet, és jó habosra keverjük, amíg megnő a térfogata és világos színű lesz. Tovább keverve, kanalanként hozzáadjuk az olajat, és krémesre keverjük.

Ekkor spatulára váltunk, és körkörös mozdulatokkal, óvatosan hozzákeverjük a lisztes keveréket is.

A masszát egy sütőpapírral kibélelt, 24 x 29 cm nagyságú tepsibe simítjuk. Rászórjuk a liszttel megszórt, feldarabolt aszalt szilvát, és előmelegített sütőben 175 fokon kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.

A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat. Végezzünk tűpróbát!

6 megjegyzés:

  1. Nagyon meggyőző lett, gondolom mogyoró hiányában dióval is jó lehet. 😀

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze, dióval is el lehet készíteni. Biztos finom lesz úgy is. :)

      Törlés
  2. Egyszerű, de csodás! :) Mandulával is biztos működik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :)
      Bármilyen csonthéjassal el lehet készíteni.

      Törlés
  3. Nagyon helyesek lettek. Szívesen megkóstolnám most.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! :)
      Én meg szívesen megkínálnálak, de sajnos már mind elfogyott.

      Törlés