2022. március 11., péntek

Lala kifli teljes kiőrlésű lisztből


Van a blogon ez a rongyos kifli (lala kifli), amit azelőtt, hogy kivontuk volna a konyhából a fehér liszt használatát, sokszor készítettem, mert nagyon szerettük. Viszonylag könnyen elkészíthető, kívül ropogós, belül finom puha, jó sajtos, egyszerűen elképesztően finom, nagyon eteti magát. 
Gondoltam megpróbálom teljes kiőrlésű lisztből elkészíteni, hogy erről a finomságról se kelljen lemondjunk. És milyen jól tettem, hisz nagyon jól sikerült, alig tudtuk abba hagyni az evését. :) Frissen a legfinomabb, de másnap is teljesen élvezhető, az utolsó morzsáig elfogyott. A siker garantált. :)

Amennyiben hagyományos hozzávalókból készítenéd el a lala kiflit (rongyos kifli), ide kattintva megtalálod a receptet fázisfotókkal együtt. Sok sikert hozzá!

Hozzávalók a tésztához:

- 1,5 dl tejföl
- 0,3 dl olaj
- kb. 1,8 dl tej
- 1 tojás
- 1 tk só
- 44 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 6 dkg búzasikér
- 1 cs. szárított élesztő

Megj: A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától is. Ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb tej szükséges hozzá.

Hozzávalók a töltelékhez:

- 5 dkg puha vaj
- 1 tk só
- 10 dkg félkemény sajt

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Tetejét megszórni: - 1-2 ek szezámmag

Elkészítés: 

A tejfölt az olajjal és 1,6 dl langyos tejjel együtt a mixer táljába öntünk. Hozzáadjuk az egész tojást és a sót. Erre rászórjuk a kimért lisztet, a búzasikért, és az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt tejből (esetleg többet is, ha szükséges).
Egy rugalmas, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, a tésztából cipót formázunk, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Tetejét is lekenjük vékonyan olajjal, majd letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.

Közben kikavarjuk a puha vajat a sóval, és lereszeljük a sajtot.

Ha duplájára kelt a tésztánk, 4 egyforma részre osztjuk, majd mindegyik tészta darabkából kis gombócokat formázunk, letakarjuk, és 10 percet pihentetjük. 

Ekkor az egyik gombócot enyhén olajozott felületen kb. 24-26 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk. Egyenletesen rákenjük a sóval kikevert vaj felét, és megszórjuk a reszelt sajt felével.

Hasonló méretűre nyújtunk egy másik tészta gombócot is, majd ráhelyezzük a sajtos lapra úgy, hogy fedje be teljesen. Párszor végig megyünk rajta a sodrófával, majd 16 körcikkre vágjuk, és szélesebb felüktől feltekerjük kifli alakúra. 

Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk a megformázott kifliket, letakarjuk és 20 percet pihentetjük.

Hasonlóan járunk el a másik két tésztacipóval is.

Pihentetés után lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, megszórjuk kevés szezámmaggal, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

3 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták, szép formájuk van. Nagyon finomak lehetnek, a kelt tésztákat én is frissen szeretem a legjobban 😃.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta és finom kis kifliket készítettél !

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szépek a kifliid, egyformák, szabályosak, mosolygósak! :-)

    VálaszTörlés